Nov 14, 2023 · bokhandlerprisen

Vinner av Bokhandlerprisen 2023

Tekst Christopher Opso

Oliver Lovrenski vant årets Bokhandlerpris med boka «Da vi var yngre».

Debutant Oliver Lovrenskis bok «Da vi var yngre» har fått strålende mottagelse fra både anmeldere og lesere. Boka har blant annet fått terningkast 6 fra VG, NRK og Bok365, samt terningkast 5 fra Nettavisen. 

Dypdykk i røft ungdomsmiljø
Oliver Lovrenski (f. 2003) har kroatisk mor og norsk far og har vokst opp i Oslo. Oppvekstromanen «Da vi var yngre» er hans første bok, og er en røff fortelling som skildrer en brutal ungdomstid med vennskap, sorg, rus og overlevelse i moderne tids Oslo. Leseren blir servert et sjelden innblikk i et miljø preget av råskap i en oppvekstroman fortalt med varme og humor. Lovrenski som selv har en tøff bakgrunn fra et slikt miljø skildrer en gruppe gutter som blir dypere og dypere involvert i rus, vold og kriminalitet – og boka er selvsagt skrevet på urban Oslo-sosiolekt. 

Tidenes yngste vinner
Bokhandlerprisen blir hvert år delt ut til en norsk forfatter som blir stemt frem av alle som jobber i bokhandelen i Norge. Boka det stemmes på må være blant årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, inkludert barne- og ungdomsbøker. Selve prisen vinneren får utdelt er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.

Det var totalt ti bøker som var nominert til prisen, inkludert vinnerboka. Oliver Lovrenski, som er 19 år, er tidens yngste vinner av Bokhandlerprisen.

Oliver Lovrenski hadde følgende å si om sin nominasjon til Bokhandlerprisen:

– «Det føles stort å bli tatt så godt imot av bokhandlerne, og som debutant er dette over all forventning. Jeg er takknemlig for støtten og krysser fingrene.»

Bokhandlerprisen ble overrakt av kulturminister Lubna Jaffery 14. november på Litteraturhuset i Oslo. Vi gratulerer!

oliver lovrenski

Prisvinner Oliver Lovrenski. Foto: Jarli & Jordan

Da vi var yngre thumb

«Da vi var yngre»

Les mer om boka her