Den Grå Juvel - Av jord er den kommet (ebok)
Legg til i ønskeliste
Kurt Eriksson (forfatter)

Den Grå Juvel - Av jord er den kommet ebok

99,-
(0)
I enhver krok av verden finnes det lokale matretter, så også i de fleste norske bygder og distrikt. Vårt folk har måtte spist den maten de hadde. Det falt ikke alltid sammen med hva de hadde mest lyst på, og maten inneholdt ikke alltid de ingredienser som kroppen trengte. Den ble kreativ som hadde små midler, lite råvare, og lang vei til “butikken”. Slik oppstod vel også en del enkle, rimelige og mettende retter ”i de gamle dager”, og kan hende ikke alt som ble laget var like velsmakende. Hvor…
99,-
Forfattere Kurt Eriksson (forfatter)
Forlag eboknorden as
Lengde 192 sider
Sjangrer Mat og drikke, Helse, livsstil og fritid
Språk Bokmål
Format epub
DRM-beskyttelse Vannmerket
ISBN 9788283281033
I enhver krok av verden finnes det lokale matretter, så også i de fleste norske bygder og distrikt. Vårt folk har måtte spist den maten de hadde. Det falt ikke alltid sammen med hva de hadde mest lyst på, og maten inneholdt ikke alltid de ingredienser som kroppen trengte. Den ble kreativ som hadde små midler, lite råvare, og lang vei til “butikken”. Slik oppstod vel også en del enkle, rimelige og mettende retter ”i de gamle dager”, og kan hende ikke alt som ble laget var like velsmakende. Hvor enn man kommer fra, har man sin spesialitet og favoritt innen mat og drikke. Som sørlendinger flest har jeg min favoritt innen havets delikatesse som skalldyr og makrell, men sett bort i fra dette må vår kjære kompe spesielt fremheves. Fra barnsben av har kompa ligget mitt hjerte nærmest, en delikatesse jeg kun har kunnet vært foruten i kortere perioder. Idéen for å skrive denne boka ble unnfanget i 1995 da jeg fikk det ”Harry” kallenavn ”Kompe-Kurt”. Dette er nok litt ”selvforskyldt”, da jeg for moro skyld startet opp med et enkeltmannsforetak som fikk det spesielle firmanavn ”Kompe Kompagniet”. Med dette foretak drev jeg med eksklusiv produksjon av kompe for salg og levering til dagligvare- og delikatesseforretninger, serveringssteder, og til selskap og fest til private hjem og bedrifter i hovedstaden. Ut i fra min store interesse for de mange forskjellige blandinger av potet- og melprodukter har jeg gjennom tidene møysommelig samlet en del mathistorie og lokale oppskrifter. Sakte og sikkert, gjennom ti års bearbeidelse, har diverse oppskrifter, historie og innhentet fakta endelig resultert i en samling oppskrifter om korn og graut, kumle, kompe, raspeball, potetball, ball, blandaball, klubb, kløbb, klot osv. I tillegg til denne boka vil det kanskje komme en bok om “Den Grå Juvel” ute i den store verden, dog ikke minst i de mange europeiske land hvor den også har satt sine delikate og tradisjonelle spor… Med slikt et spesielt tema som å prøve å finne ut hvordan ”Den Grå Juvel” ble til, hvor mange varianter som finnes, ikke bare i Norge, men også i Europa og verden forøvrig, samt utallige eksperimenter på blandinger av deig for å komme fram til den mest ”perfekte oppskrift”, kan man vel ikke komme nærmere en Cand. Mag. og ”Doktorgradsavhandling”, dersom slik en ”tittel” skulle være mulig å oppnå. ”Det er med kompa som med all ann mat, at hver lager den på sin måte.” ”Sverg ikke til nogen opskrift nu, bedøm ogsaa selv, om der skal mere salt eller muskat i farcen”. Dette rådet gir en av ”de store” i norsk matlaging, Henriette Schønberg Erken i 1914.