Morgenbladet: «holder dommedag over seg selv og sin tro på krig.»

Warblog

Bjørn Stærk

Dette er fortellingen om "krigsbloggerne", heiagjengen for krigen mot terror som vokste fram etter 11. September-angrepene og håpet at Irak-krigen kunne utløse en demokratisk oppvåkning over hele Midtøsten. Det gikk ikke helt som planlagt.

Bak kulissene på Michelin-restauranten Ylajali

Den fordømte stjerna

Torgrim Eggen

Restaurant Ylajali. Først er det som å komme hjem til noen. En romslig Kristiania-leilighet fra 1880-tallet, en gang hjem for en velstående apoteker. Bak skjermbrettet jobber 14 personer for å få på bordet et nittenretters fyrverkeri av en meny. Og for noe mer, mer aggressivt ærgjerrig og mer abstrakt: perfeksjon, internasjonal anerkjennelse, laurbær og stjerner. Som de Guide Michelin deler ut. Hva skal til, og hva er det verdt? Hvem er menneskene bak?

Fra siste nummer av Magasinet Plot

Flaggskipet

Askild Matre Aasarød, Elida Høeg, Jo M. Bredeveien, Knut Gjerseth Olsen

Det er november 2013. Dagsrevyens annus horribilis går mot slutten. Redaksjonen bak hele Norges samlingsstund har vært gjennom en serie etiske blundere, de har fått pepper for taktløse liveintervjuer og de har pådratt seg kallenavnet Drapsrevyen. På toppen av det hele har landet de skal informere fått en finansminister fra Fremskrittspartiet, et parti som aller helst vil legge ned hele NRK. Bli med bak kulissene mens landets viktigste tv-program forsøker å reise seg.

Zuccas liv i Russland

Bestevennen

Jo M. Bredeveien

Glenn vasket klær og lager mat til bestekompisen slik at kunne leve ut hockeydrømmen i Russlands tristeste by. Mats heter Zuccarello til etternavn og er et fetert idrettsidol, Glenn er bare Glenn. De to levde en ishockeysesong sammen i russiske Magnitogorsk. Hvor mye tåler et vennskap mellom to menn?

Hvor lite er for lite?

Hvor lite er for lite?

Erlend Frafjord

Noen leger satser alt på å redde babyer født i 23. svangerskapsuke, andre frykter senskadene. På svenske sykehus reddes premature
babyer som norske leger mener er for
 små, og som derfor må dø etter fødselen. 
Hvor bør den etiske grensen gå? Dette er historien om da Plots journalist og hans kone forberede seg på livets aller vanskeligste valg.

Fra siste nummer av Plot

Ulykken

Knut Gjerseth Olsen

Vinteren 2012 døde en ung kvinne etter at en lastebil-sjåfør mistet kontroll over hengeren på bilen. Skyldtes det råkjøring, eller var det noe galt med bremsene? I femten år har norske myndigheter slitt med kontrollen av bremsene på lastebiler. En norsk oppfinner skulle løse problemet, men endte med politianmeldelser, korrupsjonspåstander og krig mot egen arbeidsplass. Dette er historien om en tragisk ulykke – og om hvordan den kanskje kunne vært unngått.

Hvorfor slår jenter stadig oftere?

Jenta som slo først

Elida Høeg

Johanne er en 18 år gammel jente med fortid som voldsutøver. I flere år slo hun så hardt og blindt at hun nesten slo i stykker livet sitt. Johanne er en del av en trend: Kvinner utgjør en stadig større andel av voldsstatistikken. I 2000 sto kvinner for 6.2 prosent av voldskriminaliteten i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå. I 2011 hadde kvinners prosentandel økt til 11,2. Denne historien er et forsøk på å finne ut hvorfor.

Historien om Lego

Mannen som solgte Skandinavia

Askild Matre Aasarød

Mannen bak Legos suksess lever nå som en vanlig pensjonist på Vest-Jylland. Han får ikke et øre av de enorme inntjeningene hans fire milliarder lekemenn har gitt til selskapet. De sosialdemokratiske og fredelige figurene han skapte av plast har bevæpnet seg, gått til sengs med fiende – og blitt Nordens største kultureksport.

Solskjærs metode

Den lille forskjellen

Jo M. Bredeveien

Ole Gunnar Solskjær ble verdens mest berømte nordmann som spiller i Manchester United, enn av verdens største fotballklubber. Han vant alt som kunne vinnes, og scoret det avgjørende målet i finalen i Champions League. Det spørs likevel ikke om han største prestasjon på idrettsbanen var å gjøre det evige toerlaget Molde til det beste fotballaget i Norge. Dette er historien om hvordan han klarte det.