Brageprisen 2020

Logo Brageprisen 2020

På tampen av november gikk utdelingen av Brageprisen 2020 av stabelen – denne gangen på digitalt vis! Her kan du lese om vinnerne.


Brageprisen har, siden den første gang ble delt ut i 1992, etablert seg som en av Norges viktigste litterære priser. Prisen deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen og har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur. Under utdelingen i slutten av november deles Brageprisen ut og vinnerne får 75.000 kr og en Bragestatuett laget av kunstneren Børre Larsen.


Beate Grimsrud vant Brageprisen for beste skjønnlitterære bok

Beate Grimsrud ble tildelt Brageprisen 2020 for den kritikerroste romanen Jeg foreslår at vi våkner som kom ut bare tre måneder før hun døde tidligere i sommer.

Det er første gang en forfatter får Brageprisen post mortem, og juryen skriver følgende i sin begrunnelse for årets beste roman:  «rommer alt man håper skal befinne seg mellom to permer når man åpner en ny bok.» Prisen ble mottatt av Bjørne Grimsrud på vegne av sin avdøde søster.


Årets beste sakprosa og hederspris

Den kjente norske biologen og professoren ved Universitetet i Oslo, Dag O. Hessen, ble vinneren av årets sakprosabok for boken Verden på vippepunktet. Dog skulle det vente enda en overraskelse for Hessen – han ble nemlig også tildelt Hedersprisen!

Juryen sier: « I en tid der vi får overflod av informasjon,  ønsker Brageprisen i år å fremheve hvor avgjørende det er at vi har kompetente forfattere som evner å  skille mellom fakta og «fake» og som skriver bøker basert på vitenskapelige og kildekritiske metoder.  Årets hedersprisvinner representerer i forbilledlig grad en slik virksomhet gjennom faglig tyngde og  personlig entusiasme. (...) Dette  er popularisering av vitenskap på sitt aller beste.»


Nedenfor kan du lese juryens fulle begrunnelser og kjøpe de digitale ebøkene.


Jeg foreslår at vi våkner

«Jeg foreslår at vi våkner» (Årets beste skjønnlitterære bok)

Juryen skriver:

Jeg foreslår at vi våkner ble Beate Grimsruds siste roman, og med hennes bortgang forsvant en sjelden blomst i vår hjemlige, litterære flora. Gjennom hele forfatterskapet har Grimsrud skapt sprelske, uforutsigbare romaner som kjennetegnes av lekne tankesprang, originale refleksjoner og humoristisk overskudd, selv når det handler om dypt alvorlige ting. I Jeg foreslår at vi våkner følger vi sykdomsforløpet til hovedpersonen Vilde som har fått brystkreft. Romanen byr på finstemte beskrivelser sykdomsforløpet, den er sanselig, sterk og troverdig. Men Grimsrud er også en forfatter kjent for å gå sine egne veier. Jeg foreslår at vi våkner sprenger seg ut av det realistiske rammeverket ved hjelp av viktige bipersoner, nemlig rotta og reven. De to følgesvennene gjør dette til en egenartet roman hvor det ikke er noen vanntette skodd mellom fantasi og virkelighet. Boken kan leses som en hyllest til menneskets forestillingsevne, den full av håp og sitrer av livslyst. Fortellerstemmen byr på en velutviklet sans for humor selv når ting er på sitt mørkeste, og i underteksten blir alt fra gamle eventyr til Ibsenske karakterskikkelser brukt til å skape klang og fylde. Dette er romankunst av ypperste kvalitet, og et høydepunkt i Beate Grimsruds forfatterskap, som tok slutt altfor tidlig.

verden på vippepunktet

«Verden på vippepunktet» (Årets beste sakprosa)

Juryen skriver:

Dag O. Hessen er klimaforskar og professor i biologi. Det er god grunn til å lytte når han hevar røysta. Boka hans byrjar med klimabrølet ved Stortinget 30. august 2019, der fleire tusen menneske stod samla om kravet om politisk handling for å møte klimautfordringane. Det må gjerast meir og det må gjerast raskare. Det blir stadig mindre natur og stadig meir klimagassar. Dette er ikkje skremselspropaganda. Hessen informerer om situasjonen frå biologens ståstad og freistar å nærme seg svar på kor ille det kan bli, kva veg det kan vippe når økosystema og planeten reagerer på vår framferd. Han er ein meisterleg formidlar som klarar å gjere ein fagleg tung tematikk forståeleg for dei aller fleste, og få oss til å forstå alvoret i situasjonen i enda større grad enn før. Verden på vippepunktet er ei balansert, tankevekkande og velskriven bok om ei særs presserande sak, ei bok så viktig at ein gjerne vil at alle skal lese henne.


Les mer om alle vinnerne på https://brageprisen.no

Eller se den digitale utdelingen her!