Klara og solen ☀️

Webside-banner med bilde av forfatter Kazuo Ishiguro og hans nyebok Klara og solen. Terningkast fem fra både VG og Adresseavisen

Kazuo Ishiguros etterlengtede roman Klara og Solen, hans første roman siden han vant Nobelprisen i litteratur i 2017, mottas med strålende kritikker. 


En Kunstig Venn er hovedperson

Kazuo Ishiguros nye samtidsroman Klara og Solen handler både om kjærlighet og minner, men også om kunstig intelligens og fremtiden. Hovedpersonen i romanen, Klara, er nemlig ikke et menneske, men en kunstig venn.

Ishiguro har lykkes godt med romanen, skal vi tro Frode Johansen Riopelle i Morgenbladet som skriver at «… man lukker Kazuo Ishiguros nyeste bok beriket av et forfriskende barnaktig blikk på vennskap, hvor fenomener som klikkdannelse, rivalisering og utstøtelse blir underliggjort.»

Også NRKs Anne Cathrine Straume har skrevet at Klara og Solen tidvis er både rørende og skummel: «Klara og Solen er en foruroligende fabel og dristig samtidskritikk, lettlest og utfordrende på samme tid.»

En rørende og innsiktsfull historie

Romanen er en bok som snakker til oss fra et uventet hold. Klara er en Kunstig Venn – en form for kunstig intelligens utviklet for å hjelpe unge mennesker inn i voksenverdenen. Hun står i et utstillingsvindu og kan observere det som foregår utenfor. Der ser hun hvordan menneskene forholder seg til hverandre, mens hun håper på at det snart blir hennes tur til å bli valgt ut. En dag får hun blir med Josie hjem, en jente på 13 år. Det tar ikke lang tid før Klara forstår at det mennesker lover, ikke nødvendigvis er til å stole på.

Stein Roll i Adresseavisen er meget imponert over Klara og Solen. Han triller frem en femmer på terningen og skriver i sin anmeldelse: «Det gåtefulle i Klaras plan for å hjelpe Josie, med sine bønner til sin venn solen, er nydelig beskrevet. Det er noe blåøyd og håpefullt over denne romanen som forfatteren med sitt delikate språk, uten tekniske forklaringer hvordan en så kul robot blir til, sjarmerer denne leser, i en flott oversettelse.»

VGs Gabriel Michael Vosgraff Moro triller også frem terningkast fem for romanen: «Det mest bemerkelsesverdige ved Klara og Solen er fortellerstemmen. Å sanse verden gjennom blikket til en kunstig intelligens, er utvilsomt et grep som gir nye perspektiver og fremmedgjør tilværelsen. I sentrum står spørsmålet om hva som gjør oss til mennesker. Finnes det noe unikt i hver og en eller er kjernen i menneskehjertet utbyttbart?»

Les mer om boken eller kjøp eboken nedenfor:

klara og solen

«Klara og solen» av Kazuo Ishiguro

Klara og solen er Kazuo Ishiguros første roman etter at han fikk Nobelprisen i litteratur. Klara er en Kunstig Venn - en form for kunstig intelligens utviklet for å hjelpe unge mennesker inn i voksenverdenen. Fra utstillingsvinduet i butikken der hun er til salgs, observerer Klara det som foregår ute på gaten. Hun studerer hvordan menneskene forholder seg til hverandre, og håper at det snart er hennes tur til å bli valgt ut. Da ønsket endelig går i oppfyllelse og hun får bli med 13-årige Josie hjem, forstår Klara imidlertid raskt at det menneskene lover henne, ikke nødvendigvis er til å stole på.

Les mer

Blogginnlegget er basert og tilpasset på artikler publisert på Boktips.no med tillatelse fra Cappelen Damm.