Krimtips: Elskede barn

Bilde av boken Elskede barn og terningkast fem fra dagbladet, vg, stavanger aftenblad og adresseavisen

Er det én krimbok du bør lese i januar, er det denne! 

«Det burde ikke vært lov å si dette allerede i begynnelsen av januar. Jeg gjør det likevel: Her er en av årets mest spennende thrillere. Garantert.»

Sitatet ovenfor er hentet fra Tarald Aano sin anmeldelse i Stavanger Aftenblad etter å ha lest årets potensielt store krimsnakkis: Elskede barn. Sjelden har vel ordet brakdebut kommet mer til sin rett; de norske anmelderne er uvanlig begeistret for det nye krimtalentet, Romy Hausmann, fra Tyskland.

I VG omtaler anmelder Elin Brend Bjørhei historien som «like grusom som den er håpefull», og skriver: «Allerede fra første setning fanges leseren inn i en til tider klaustrofobisk thriller. (…) En meget god og oppslukende psykologisk thrillerdebut som skaper store forventninger til Hausmanns neste thriller.» Hun gir boka en sterk femmer på terningen.


Skiller seg fra hopen

«Plutselig var jeg hektet, og det holdt seg frem til mål,» skriver anmelder Ole Jacob Hoel i Adresseavisen – og triller terningkast 5. Videre skriver han: «Det som skiller en virkelig god bok fra den store hopen spenningsromaner, er nettopp det at den skiller seg fra alle andre. Elskede barn ligner neppe mye på noen andre bøker du har lest, den har sin egen energi og identitet.»

«Endelig en krimbestselger som innfrir forventningene,» skriver anmelder Cathrine Krøger i Dagbladet. Hun mener Elskede barn er en «creepy og forbløffende gode debut», og triller også terningkast 5. Videre skriver hun:

«Den har toppet bestselgerlistene i Tyskland og er solgt til en rekke land. Det er ikke hverdagskost for tysk kriminallitteratur. Men det er velfortjent. Ingenting er som vi tror i denne boka, som best kan beskrives som en psykologisk thriller.»


Uhyggelig sterk tysk thriller

er overskriften på NRKs anmeldelse. Anmelder Ola Hegdal skriver videre: Det er godt gjort å ende en slik grusom historie på et vis som kan minne om feelgood, men Hausmann klarer det. «Elskede barn» er en ypperlig, nervepirrende psykologisk thriller. I tillegg er det ting ved denne romanen som løfter den opp over nivået proff spenning.

elskede barn click-to-buy

En mann leker Gud og en kvinne er søkk borte

Tenk deg en liten hytte i skogen. Der inne har en mann fullstendig kontroll på en liten familie: Lena og to barn som er født og oppvokst i hytta. Han er som Gud; skaper dag og natt. Han overvåker alt fra måltider, toalettbesøk og lesing, og beskytter dem mot alle «farer» som finnes ute i den virkelige verden. En dag klarer Lena å rømme.

Det er 14 år siden Lena forsvant brått fra familien sin, og ingen har hørt fra henne siden. Nå får foreldrene beskjed om at hun antagelig er funnet, og reiser til sykehuset hvor en kvinne ligger sterkt skadet. De er fulle av både håp og vantro. Men håpet knuses når de oppdager at det ikke er datteren som ligger der. Barnet til den sårede kvinnen, derimot, er som en tro kopi av datteren deres. Det er nå historien begynner…

Les mer om boken her

Se Romy Hausmann fortelle om Elskede barn i videoen under 👇

Teksten over er opprinnelig skrevet av Maria Myrvoll for boktips.no. Tilpasset og gjengitt med tillatelse fra Cappelen Damm.

Les den originale artikkelen her