Månedens forfatter mars

Tekst Christopher Opso

Mordene i Åre

Vi går lysere tider i møte, og sola følger oss til og fra arbeidplassen om dagen. Endelig er vi i mars, og våren er i anmars. Ny måned betyr også ny månedens forfatter her på EBOK-bloggen.

Denne måneden skal vi over grensa til söta bror, Sverige. I Stockholm finner vi månedens forfatter, og hun er ingen ringere enn selveste Viveca Sten.

Viveca Sten (f. 1959) ble født i Stockholm i Sverige. Gjennom hele oppveksten tilbrakte hun alle sine somre på øya Sandhamn i Stockholms skjærgård. Her samlet hun nostalgiske barndomsminner som senere skulle bli et bakteppe for krimhistoriene sine – som i sterk kontrast også fylles med lik og mord. 

Sten er opprinnelig utdannet jurist ved Stockholms Universitet, ved siden av sin grad som siviløkonom ved Handelshøyskolen i Stockholm. Lenge jobbet hun heltid som sjefsjurist og rådgiver i flyselskapet SAS, letsbuyit.com og senest PostNord. I dag har derimot Viveca omfavnet forfatteryrket og skriver nå på fulltid.

Viveca Sten debuterte som forfatter i 2008 med krimromanen Farlig farvannDet skulle bli første boka i krimserien som utspiller seg på Sandhamn, hvor hun selv tilbrakte sine barndomsår. De fire første bøkene fra Sandhamn-serien har siden blitt filmatisert og sendt som miniserie på TV.

Ved siden av å skrive krimserier har Sten også utgitt flere fagbøker innen jussfeltet, samt en kokebok om svensk skjærgårdsmat. Hennes seneste krimserie er Mordene i Åre, hvor Offermakeren er første bok (den kan du laste ned gratis som ebok denne måneden). Andre bok i serien, Skyggedalen, er nå ute på norsk. Les mer om serien i intervjuet med Viveca Sten nedenfor.

Viveca sten foto

Viveca Sten. Foto: Thron Ullberg

Skyggedalen

Skyggedalen

Drivende krim i iskalde omgivelser fra en av Sveriges største krimforfattere! Det er vinterferie på politihuset i Åre. Hanna Ahlander er fortsatt i vikariat, men håper på fast stilling. Kollegaen Daniel Lindskog slites mellom familien og den krevende jobben, og det blir ikke lettere når et skamfert lik blir funnet et stykke utenfor byen. Offeret har ingen kjente fiender og Årepolitiet står uten noen spor i saken. 

Les mer her

Fortell oss om bokserien Mordene i Åre, og nyeste bok i serien:

– Serien utstpiller seg på skistedet Åre i Sverige, som ligger tett på grensen til Norge i Jämtlandsfjellene. I første boka i serien, Offermakeren,  forsvinner en ung jente rett før jul og vi møter to politifolk som er midt i livet. Daniel Lindskog er kriminalinspektør og har nettopp blitt pappa. Datteren Alice var ikke planlagt, og nå prøver både han og partneren Ida å tilpasse seg sine nye roller. Vi møter også Hanna Ahlander fra Stockholmspolitiet. Hun er spesialist på kriminalitet i nære relasjoner, men flykter til Åre når hun blir dumpet av partneren og samtidig har problemer med kollegaene på jobb.

– Den andre boka, Skyggedalen, begynner med en kjent og populær skiløper som blir funnet myrdet i veikanten utenfor Åre. Samtidig følger vi en ung kvinnes oppvekst i en isolert landsby nær norskegrensen som er styrt av en religiøs sekt. Historien skildrer hvor sårbar en kvinne kan bli i et dypt patriarkalsk samfunn når hun ikke har stemme eller talerør. Historien dreier seg om det skremmende spørsmålet – hvilke handlinger kan egentlig rettferdiggjøres i Guds navn?


Hvordan oppsto ideen til serien om Mordene i Åre?

– Da Covid rammet vinteren 2020, var jeg i huset vårt i Åre. Det var en helt surrealistisk opplevelse å se ut over det vakre landskapet mens verden kollapset rundt oss. Vi ble værende i Åre fordi alle turer ble avlyst.

– En morgen kom mannen min og jeg ned til skiheisen litt for tidlig. Vi måtte vente noen minutter mens skiheisen ble kjørt rundt en runde som er vanlig før åpning. Da heisstolene sakte nærmet seg, så jeg et bilde i hodet: en død kropp, halvt liggende på setet med voksaktig hud og iskrystaller hengende fra øyevippene. Så snart vi kom tilbake hjem fra bakken begynte jeg å skrive det som skulle bli Offermakeren. Siden det var et forsøk på en ny serie holdt jeg det hemmelig for alle, ikke engang mannen min visste hva jeg holdt på med, ha ha.


Hvor går veien videre med serien?

– Helt fra begynnelsen var tanken at det skulle bli en trilogi, men jeg klarer ikke helt å gi slipp på Hanna og Daniel ennå, så nå er jeg allerede i gang med fjerde del. Så får vi se hvor det går. Det er det som er så spennende med å være forfatter – når karakterene dine får sine egne liv og du ikke helt vet hva du kan forvente!


Hva ønsker du at leseren av boka skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Gjennom Skyggedalen håper jeg at leseren vil reflektere over hvor vanskelig det er å leve i et forhold der maktmisbruk er en del av hverdagen. Mange, mange flere enn vi tror lever under trusselen om vold og psykiske overgrep. Hvis du mistenker at du kjenner noen som har det, bør du alltid prøve å støtte dem og påpeke at det finnes hjelp å få.


Hvilke bøker står på din leseliste om dagen?

– Jeg leser mye i alle forskjellige sjangre; spenning, romaner, sakprosa etc. Madeleine Miller er en favoritt, det samme er Fredrik Backman og Liane Moriarty, og selvfølgelig alle dyktige kolleger i krimbransjen. Men er jeg midt i min egen skriveprosess, prøver jeg å avstå fra andres kriminalromaner. Jeg vil ikke risikere å bli påvirket av andres verk.


Er det noen bøker som har formet deg som forfatter?

– Som alle andre ble jeg trollbundet av Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe som barn. Og fra jeg var 12 år var jeg fullstendig oppslukt i J.R.R. Tolkiens verden. Jeg har lest Ringenes Herre minst et dusin ganger, både på svensk og engelsk.


Hvordan havnet du inn i forfatteryrket?

– Jeg hadde skrevet et par faktabøker før jeg begynte på Sandhamn-serien. Men å jobbe som skjønnlitterær forfatter var ikke noe jeg tenkte på. 

– En dag gikk datteren min Camilla og jeg en tur på Sandhamn, og plutselig dukket det opp et bilde i hodet mitt av et lik som var skylt opp på stranden. Jeg måtte utforske det mer og plutselig hadde jeg begynt å skrive den første boka i Mordene i Sandhamn-serien. Siden den gang har det vært mye arbeid og utholdenhet, men det er virkelig en drøm å kunne være forfatter på heltid og vie meg til mine elskede karakterer.


Hva liker du å bruke tiden din på når du ikke skriver eller leser?

– Jeg elsker å gå på ski, bruker mye tid på yoga, og liker å reise og lage mat.


Hvilke håp har du for året 2023?

– Planene mine har endret seg ganske mye fordi jeg nylig var involvert i en dramatisk skiulykke på toppen av Åreskutan, hvor jeg pådro meg et kraftig knebrudd. Tanken var å skrive den fjerde delen i serien i 2023 og vie mye tid til opptakene til TV-serien av Mordene i Åre (som nettopp har startet innspilling). 

– Jeg hadde også planlagt mange forfatterreiser til forskjellige land hvor bøkene mine er utgitt. Nå handler det mest om healing og fokus på intensiv rehab for etter hvert å kunne stå på beina igjen og stå på ski når sesongen starter neste vinter.