Ny krim i «Snabba Cash»-stil

En iPad med omslaget til Jens Lapidus' nye bok Paradis City med et bybilde i solnedgang som bakgrunn

Jens Lapidus er tilbake med en troverdig og intens thriller fra en underverden der gjengkriminalitet, politivold og høyreekstremisme råder.


Det er nå gått 15 år siden Jens Lapidus brakdebuterte på krimscenen med Snabba Cash (på norsk Cash). I sin Stockholm Noir-trilogi skildrer han usentimentalt samfunnets skyggesider. Tidligere i år kom også Netflix' kritikerroste serie, Snabba Cash, som bygger på Lapidus’ univers fra disse tre bøkene og som har blitt en stor seersuksess.

Nå er Lapidus endelig tilbake med en ny dystopisk krim satt til et hypersegregert Sverige i nær fremtid: Paradis city er ubehagelig spennende lesning.


Dystopisk om nær framtid

Lapidus har som advokat vært på innsiden i flere kriminalsaker. Med denne bakgrunnen har han de beste forutsetningene for å skrive om utfordringer Sverige som samfunn står overfor, som f.eks. gjengkriminalitet, politivold og høyreekstremisme.

Handlingen i Paradis City er lagt til Sverige i 2025. Når innenriksministeren skal holde sin valgtale, skjer det som ikke må skje: et beskyttende gjerde blir revet ned, skuddveksling bryter ut og ministeren bortføres av maskerte menn. Det krever en løsning, uavhengig av metode. Den arresterte Emir sendes inn for å finne ministeren. En gang var han en legendarisk MMA-fighter, i dag lider han av nyresvikt. Uten dialyse dør han innen fem dager.


– Skrur opp til max

Jens Lapidus skriver godt, og gjør personene i boka troverdige og ekstremt engasjerende. Anmelderen i Sveriges Radio hadde følgende å si om boka da den ble lansert i forfatterens hjemland: 

– «Jens Lapidus skrur opp til max […] I et brutalt tempo løper, halter, ja, til slutt kryper hovedpersonene seg gjennom nedbrente gater for å redde det som reddes kan. Ministeren, demokratiet og seg selv».

Paradis city thumb

Paradis city av Jens Lapidus

Sverige i nær fremtid. Segregeringen har gått amok og motsetningene eksplodert: for å beskytte resten av samfunnet er det blitt bygd murer rundt forbudssoner der innbyggerne kontrolleres av "spesielle områdelover". Det største området er Järva, også kalt Paradis City. Når innenriksministeren skal holde sin valgtale, skjer det som ikke må skje: et beskyttende gjerde blir revet ned, skuddveksling bryter ut og ministeren bortføres av maskerte menn.

Les mer her

Se Jens Lapidus snakke om boka si nedenfor i dette intervjuet hentet fra svenske TV4:


Denne artikkelen er basert på innlegget Jens Lapidus med ny krim i «Snabba Cash»-stil skrevet av Turid Oline Hepsø for boktips.no (eiet av Cappelen Damm). Artikkelen har blitt gjengitt og tilpasset til EBOK.NO/boktips med tillatelse fra Cappelen Damm.