William Wisting er tilbake! 🕵️‍♂️

Tekst: William Wisting er tilbake! Illustrasjon av iPad med omslaget til eboken Sak 1569 av Jørn Lier Horst

Sommeren går mot slutten, og en ny sesong er rett rundt hjørnet. Med overgangen til høst følger en rekke boklanseringer til det vi så fint kaller bokhøsten – bokforlagenes store høstslipp.

Krimkometen Jørn Lier Horst er vant til å jobbe i et høyt tempo, og leverer gode krimromaner på rekke og rad. Denne høsten er intet unntak, og vi får et gjensyn med etterforsker William Wisting. 

Horst sparker i gang en spennende bokhøst med sin nye krimroman «Sak 1569». Boken er den fjerde, frittstående boken i Cold Case-kvartetten, hvor etterforsker Wisting gjenåpner saker som virker umulig å løse. «Sak 1569» kommer i salg på EBOK.NO fra 18. september, men kan allerede i dag forhåndsbestilles her. Velger du å forhåndsbestille boken dukker den automatisk opp i din digitale bokhylle i EBOK.NO-appen på lanseringsdato, enkelt og greit.

I anledning den kommende boklanseringen tok vi en kjapp prat med Jørn Lier Horst for å høre hvor han finner all inspirasjonen og for å ta tempen på den kommende krimhøsten. 

Det må kreve enormt med inspirasjon for å få til og skrive bøker i et slikt høyt tempo. Hvordan får du det til, Jørn?

–      Jeg henter idéer fra virkeligheten. Ikke fra saker eller virkelige hendelser, men fra aktuelle temaer og problemstillinger. Idéen til «Sak 1569» kom gjennom bruken av ordet og begrepet troverdighet. Altså, hvem man kan stole på. Men slike saker handler verken om tro eller verdighet. Det handler om å finne sannheten, forklarer Jørn Lier Horst.


Såkalte Cold cases er superpopulært her hjemme, men også i mange andre land. Hvorfor blir vi så fascinert av disse cold case-sakene? Det ser ikke ut til at vi nordmenn går lei?

–      Det er jo unektelig noe urovekkende ved tidens slør som legger seg over slike saker. Tanken på at noen vet noe, men ikke står fram – kanskje noen du kjenner - gjør at mysteriet vokser seg større og blir til noe uforløst som blir liggende rett under overflaten.


Den fiktive politietterforskeren William Wisting i Larvik er blitt en kjent karakter gjennom bokserien om Wisting, men senere også egen TV-serie med Sven Nordin i hovedrollen. Hvordan oppsto karakteren William Wisting?

–      Jeg trengte en hovedetterforsker da jeg skulle skrive min første bok, men allerede den gangen var jeg lei av å lese om ensomme etterforskere som gikk rundt og løste drapssaker på egenhånd i fylla. Som våknet om morgenen med tre dager gammelt skjegg og whiskyflaska stående klar på nattbordet. Jeg ville ha en krimhelt som var mer lik den politimannen som jeg kjente fra min arbeidsdag. Det ble William Wisting. Han er en rettsindig og god politimann, men først og fremst et godt og inderlig menneske, forteller Horst.

Bøkene dine har høstet enorm suksess både i innland og utland. Vil du gi oss et lite nyss om hva som er suksessoppskriften din?

–      Jeg tror suksessen med Wisting-bøkene handler om det realistiske preget. Jeg tar med leserne inn bak politisperringene og byr på autentisk etterforskningsarbeid. Det gir historiene et snev av true crime.

Samtidig tror jeg kanskje noe av det Jo Nesbø og jeg har felles er at vi leses bredt. Jeg har signert bøker til 16 år gamle jenter og skrevet gratulerer med 100-årsdagen i andre.


Hvor mye av karaktertrekk og skurker er basert på, eller inspirert av tidligere erfaringer du har fra din tid i politiet?

–      Jeg tenker på en bok eller forfatterskap som summen av et levd liv. Det handler om erfaringer man har gjort og mennesker man har møtt. Så også politifolk og røvere. Jeg har aldri plukket karakterer fra virkeligheten og plassert dem i en av mine historier, men de er der.

Hvilke bøker står på din leseliste akkurat nå?

–      Nå er det Karin Fossums siste (Bakom synger døden red. anm.). Neste i bunken er Gaute Heivolds Drøm om de levende. Så gleder jeg meg til Unni Lindells helt nye krim: Nabovarsel.


Wisting-serien har jo vært en stor suksess, og ble også adaptert for TV-skjermen. Får vi se Wisting på skjermen igjen?

–      Ja. Hvis alt går etter planen starter opptak til sesong 2 i oktober. Denne gangen har jeg også fått en liten rolle ...


Sommerferien i år ble jo definitivt ganske annerledes for alle nordmenn. Hvor tilbragte du din sommer?

–      Sommeren 2020 har passert i stillhet, hjemme i Larvik. Med ferdigstillelse av manus.


Får du egentlig tid til å slappe av eller gjøre andre ting mellom alle boklanseringene dine? 

–      Jeg er et skrivende og lesende menneske. Det meste av tiden min går med til det. Den tiden som er igjen brukes gjerne til å gå tur med hunden eller i sofaen foran TV. 

 

«Sak 1569» er i salg fra 18. september, men du kan allerede forhåndsbestille eboken her

Husk at du alltid har full oversikt over kommende bøker og tilgjengelige bøker på forhåndsalg på denne siden