Fraudcoin - 1000 år med inflasjon som politikk (lydbok) av Rune Østgård
Legg til i ønskeliste
Rune Østgård (forfatter), Marius Nordvik (oppleser)

Fraudcoin (Farlige teorier #2) lydbok

262,- Veil. pris: 299,-Spar: 37,-
Hvem er det egentlig som har skylden for at pengene våre bare blir mindre og mindre verdt? Hva er hyperinflasjon, og hvorfor snakker så mange nå om «krypto, «Bitcoin», sølv og gull? Hvilken rolle spiller bankene og gjeldsveksten, og hva i all verden er «fiatpenger»? Ved hjelp av engasjerende historiefortelling får leserne svar på alle spørsmålene som de har hatt om inflasjon. Boken tar oss med tilbake til år 1050, dvs. til slutten av vikingtiden. Da drepte Kong Harald Hardråde trønderhøvdingen …
Lydbok 262,- Ebok 262,-
eller Lytt gratis i appen med EBOK Premium Prøv EBOK Premium gratis i 14 dager

Andre har også kjøpt

Undertittel 1000 år med inflasjon som politikk
Forfattere Rune Østgård (forfatter), Marius Nordvik (oppleser)
Forlag Epiktet
Utgitt 21 februar 2023
Lengde 7:44
Sjanger Dokumentar og fakta
Nummer i serie 2
Språk Bokmål
Format mp3
DRM-beskyttelse Vannmerket
ISBN 9788269306736
Hvem er det egentlig som har skylden for at pengene våre bare blir mindre og mindre verdt? Hva er hyperinflasjon, og hvorfor snakker så mange nå om «krypto, «Bitcoin», sølv og gull? Hvilken rolle spiller bankene og gjeldsveksten, og hva i all verden er «fiatpenger»? Ved hjelp av engasjerende historiefortelling får leserne svar på alle spørsmålene som de har hatt om inflasjon. Boken tar oss med tilbake til år 1050, dvs. til slutten av vikingtiden. Da drepte Kong Harald Hardråde trønderhøvdingen Einar Tambarskjelve og etablerte myntverk i Nidaros og på Hamar. Han bestemte også at alle som ikke aksepterte hans mynter kunne dømmes til døden. Forfatteren sporer deretter utviklingen av pengepolitikken nasjonalt og internasjonalt frem til i dag. Underveis blir vi godt kjent med økonomene som kranglet om hvorvidt inflasjon var bra eller ikke. Kapitlet «Pengenes reise» lar leseren få følge med på det som skjer når nye penger oppstår «fra intet», og de begynner å sirkulere gjennom samfunnet. Forfatteren viser hvordan en stadig økning i pengemengden omfordeler verdier i stor skala, mens folket lar seg avlede av det som økonomene kaller «pengeillusjonen». Boken avsluttes med en diskusjon om hva vi kan gjøre for å vinne tilbake retten til å velge våre egne penger, slik det var før Harald Hardråde innførte inflasjon som politikk i Norge. Rune Østgård er advokat og debuterte som forfatter med boken «Kvikkleire» i 2021. Dette var den første i serien «farlige teorier». Østgård dokumenterte at metodene og teoriene som brukes for å vurdere fare for kvikkleireskred mangler vitenskapelig grunnlag. Dette er en konklusjon som det geotekniske fagmiljøet fortsatt ikke har imøtegått. Øyvind Engen, som er overgeolog og doktor i anvendt geofysikk, uttalte at: «Den store styrken til boka er at den gjengir hva helt vanlige folk så og hørte da raset gikk. Presise observasjoner har veltet om på geovitenskapen mange ganger gjennom historien, og det kommer til å skje denne gangen også.»
Betingelser for brukergenerert innhold Legg til din egen vurdering

Meget bra og viktig bok

Godt skrevet om et viktig tema, burde være pensum.

Fantastisk

Inflasjonsøkonomisk samfunn

Arbeidere, politikere, økonomer og akademikere i alle land, les og lær! Her finnes kunnskap som den økonomiske og politisk/statlige (makt) eliten har innsikt i, men som få andre i samfunnet har oversikt over. Vi har en blandingsøkonomi heter det, mer riktig er det nok å kalle den en inflasjonsøkonomi. Inflasjonsøkonomien omfordeler hele tiden, fra vanlige arbeidere til offentlig sektor og fra de med lavest kredittverdighet til de med mest makt eller eiendom. Inntekt og sparing fra vanlig arbeid holder ikke følge med økende priser og utgifter. Årsaken til det er ønsket og styres aktivt. Hvordan og hvorfor forklares i boken. For å kunne endre noe må man først vite hva som pågår, og det gir denne boken hver enkelt en mulighet til. Ideologi er lite relevant i sammenhengen, konsekvensene rammer de aller fleste negativt. Tittel er noe misvisende fordi den gir et feilaktig inntrykk av at boken handler om kryptovaluta.

Utrolig god bok!

Utrolig god bok som gir innsikt i hvordan sentralbanksystemet fungerer, og hva alternativet til dette er. Utrolig god historiefortelling, som gir oss en innsikt i hvordan dette systemet med sentralbank oppstod og hvorfor det skaper så mange problemer for oss og hvorfor vi bør avskaffe det. Fritt penge og bankvesen er utvilsomt det beste!

Lettlest og øyeåpnende om et superviktig tema

Boken tar konseptet inflasjon ned til et folkelig og forståelig nivå, og leseren lærer viktige ting om et tema som kanskje med vilje har blitt gjort større og vanskeligere å forstå enn det egentlig behøver å være. I tillegg inneholder den mye godt skjult historie (som f.eks. historien om hvordan inflasjonen ble innført i Norge!) som virkelig burde være allemannskunnskap. Anbefales!