Jan 12, 2022 · månedens forfatter

Månedens forfatter er David Lagercrantz

Tekst Christopher Opso

obscuritas

Møt David Lagercrantz, månedens forfatter og dagsaktuell med første bind i ny krimserie! 


Nytt år, nye muligheter. 

EBOK.NO kickstarter leseåret 2022 med ny fast spalte her på EBOK-bloggen, nemlig månedens forfatter. Gjennom spalten vil du hver måned kunne lese om en aktuell forfatter vi har valgt å sette fokus på. Du vil kunne lære mer om forfatteren, lese intervju og mer om forfatterens siste bok.

Januar og årets første månedens forfatter er den svenske journalisten og forfatteren David Lagercrantz (f. 1962).
David, som studerte filosofi, religion og gikk på Journalisthögskolan i Gøteborg, jobbet lenge som reporter i den svenske avisen Expressen. Der dekket han de største kriminalsakene. I 1997 debuterte Lagercrantz som forfatter med boka Göran Kropp 8000 plus om eventyreren Göran Kropp. Lagercrantz slo gjennom i 2009 med kritikerfavoritten Syndefall i Wilmslow, om matematikeren Alan Turing.

I Norge er nok David Lagercrantz kanskje mest kjent for å ha skrevet boka Jag är Zlatan Ibrahimović om den svenske fotballegenden Zlatan i 2011. I senere tid har Lagercrantz vært kjent for å fullføre Millennium-serien til Stieg Larsson. I dag er han dog aktuell med et helt nytt og spennende prosjekt, Obscuritas.

Nytt radarpar

Obscuritas er første bok i en helt ny krimserie med Micaela Vargas og Hans Rekke i hovedrollene. Vi følger radarparet gjennom en smart og spennende historie der ingenting er hva det gir seg ut for å være. Året er 2003 og USA har akkurat invadert Irak. En fotballdommer, med en fortid i Afghanistan, blir funnet drept i Stockholm. Fotballpappaen Giuseppe Costa arresteres for forbrytelsen, og det virker som saken er løst. Men Costa nekter å innrømme drapet, og professor Hans Rekke, verdens fremste ekspert på avhørsteknikker, settes på saken. Er det noen som kan knekke Costa, må det være ham.

Costa løslates, og politiet står igjen uten spor. Bare Micaela Vargas, den unge politibetjenten fra Husby som kun på nåde er blitt involvert i etterforskningen, nekter å la saken ligge. Vargas og Rekke bestemmer seg for å finne ut av hva som har skjedd. Dette fører dem til CIAs jakt på terrorister og Talibans krigføring mot musikken. Hvem var egentlig fotballdommeren? Var han et offer eller en gjerningsmann?

Vi tok en prat med forfatteren selv om boka, skriveprosessen og hva han selv leser om dagen. Les mer nedenfor.

obscuritas

Obscuritas av David Lagercrantz

Les mer her

Gratulerer med  første bok i ny krimserie! Kan du fortelle oss kort om din nye bok, Obscuritas?

– På en måte er det et forsøk på å skrive om en moderne Sherlock Holmes, men da jeg først kom i gang ble det til så mye mer. Jeg håper at det er blitt en detektivhistorie hvor ingenting egentlig er som det ser ut til å være. Det hele starter med et drap på en fotballdommer, men sporene leder videre ut i verden til Taliban-krigen mot musikk.

– Hvorfor det vakre kan være en stor trussel, er et av bokas temaer. 

Hvem er karakterene Hans Rekke og Micaela Vargas?

– Rekke er min Sherlock Holmes. Men mens Sherlock er arrogant og trygg på sitt geni, lider Rekke av dårlig selvtillit. Han er nemlig født i overklassen, og søker klarhet i tankene, eller claritas som han sier på latin. Men det er mørket, obscuritas, som stadig tiltrekker og drar ham ned. Micaela Vargas kommer fra Husby, en av Stockholms mer sårbare forsteder. Hun er en fighter, og doer, og har aldri hatt mulighet til å vise svakhet. Hun trekkes mot Rekke og hans skarphet, men kan ikke tro at han som ser ut til å ha alt, kollapser mentalt på den måten. Det er spenningen og dynamikken mellom dem som er en av drivkraftene i boka.


Hva ønsker du at leseren av boka skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg ønsker selvfølgelig at de som leser boken blir underholdt, men også at de lærer noe. Jeg elsker å inkludere populærvitenskap i bøkene mine. I beste fall, eller jeg drømmer hvert fall om det, har leserne fått et øyeblikk av klarhet, akkurat som Rekke, sett gjennom det litt grumsete og misvisende.


Har pandemi-årene 2020-2021 påvirket deg og skriveprosessen, og på hvilken måte?

– Av ulike årsaker, ikke bare på grunn av pandemien, ble det to vanskelige år. Jeg tror jeg endte opp med å gjøre boka mørkere enn jeg opprinnelig hadde tenkt. Jeg lastet Rekke med mine egne demoner. 


Hvilke bøker står på din leseliste om dagen?

– Alt for mye! Jeg vil lese flere bøker av Nobelprisvinneren Gurnah. Jeg elsket hans Paradis, og derfor vil jeg også lese Kerstin Ekmans Løpende ulv, og Åsa Larssons Ugjerninger. I tillegg vil jeg gjerne lese bøker om stormingen av Capitol Hill i Washington i januar 2021, som akkurat nå nok en gang forhekser og skremmer meg.