Apr 21, 2023 · Våre anbefalinger

Våre anbefalinger

Tekst Christopher Opso, Lene Røren, Julie G. Holm, Julie E. Prestø

Oppdag nye favorittbøker – vi gir deg våre personlige anbefalinger

Å finne en god bok kan være en utfordring i seg selv, spesielt når man samtidig blir overveldet av det enorme utvalget som finnes hos nettbokhandlere som EBOK.NO.

De fleste nettbaserte bokhandlere bruker algoritmer og maskinlæring for å analysere dine tidligere kjøp, lesehistorikk og søk for å foreslå nye bøker som passer dine preferanser. Disse anbefalingene kan være svært nyttige for å finne nye bøker og forfattere, men av og til ønsker man kanskje å utvide horisonten sin eller finne ny inspirasjon fra ekte bokelskere.

Heldigvis kan du få hjelp fra boknerdene som jobber her på huset. I redaksjonen vår er vi alle lidenskapelig opptatt av litteratur, og vi vier mye av tiden vår til å lese og utforske bøkenes verden.

I anledning verdens bokdag, som braker løs søndag 23. april, starter vi vår nye spalte Våre anbefalinger her på EBOK-bloggen. I denne spalten vil vi gi deg våre beste boktips. Hvem vet, kanskje våre personlige bokanbefalinger får deg til å oppdage nye favoritter?

vi anbefaler v3

Fra øverst venstre: Lene Røren, Christopher Opso, Julie E. Prestø og Julie G. Holm.

jenta som fikk en stemme 2

Lene anbefaler

Jenta som fikk en stemme (kommer i salg 27. april)

Det er lett å forstå hvorfor denne romanen gikk rett inn på New York Times bestselgerliste. Den er hjerteskjærende og rørende, og gir oss en viktig påminnelse om at jenters rett til utdanning i store deler av verden fortsatt ikke er noe vi kan ta for gitt.

Romanens hovedperson Adunni, en fjorten år gammel nigeriansk jente, blir først tvangsgiftet med en eldre mann og senere ender hun opp som hushjelp for en rik familie. Vi følger Adunnis kamp for friheten, for retten til utdanning og til å leve et verdig liv. 

Denne sterke og viktige fortellingen om Adunni er også en fortelling om flere millioner andre jenter uten utdanning, og hvordan de må leve livene sine i moderne slaveri.

Anbefales på det varmeste. Les den!  

Les mer om boka her

kallmyren

Julie P. anbefaler

Kallmyren

På 1990-tallet og utover 2000-tallet,  slukte jeg Liza Marklunds krimbøker om journalisten Annika Bengtzon. Liza Marklund representerte noe nytt med aktuell tematikk. Siste bok som virkelig fenget, var Nobels testamente i 2006 ( Den er til gjengjeld lest flere ganger). Enkelte krimbøker blir fort gjemt og glemt fordi de ikke legger igjen eller gjør nevneverdig inntrykk. Liza Marklund skrev flere bøker som ikke fanget interessen og jeg avskrev forfatterskapet hennes totalt. I 2021 kom hun sterkt tilbake med Polarsirkelen som fikk glimrende kritikker og lå på bestselgerlistene i alle formater lenge! I år kom hun med Kallmyren og jeg tenkte hun fortjente en ny sjanse.

En uforklarlig forsvinning i 1990, en høyteknologisk militærbase som er Europas største felt for utprøving av masseødeleggelsesvåpen og russisk spionasje er baktepper for historien i Kallmyren. Men Kallmyren er også mye mer. Boka er en skildring av kjærlighet, sorg og utfordringer i nære relasjoner. Liza Marklund er tilbake i storform, faktisk bedre enn noen gang.

Kallmyren er en krim som verken blir glemt eller gjemt fordi den gjorde et nevneverdig inntrykk. 

Les mer om boka her

sjålet fokus

Christopher anbefaler

Stjålet fokus

Aldri før har de teknologiske fremskrittene og informasjonsstrømmen beveget seg så raskt som nå – og enda raskere vil det gå i det kommende tiåret.

I boka Stjålet fokus utforsker Johann Hari hvordan vår moderne verden og teknologi påvirker vår konsentrasjonsevne, vår oppmerksomhet og våre relasjoner til hverandre. Hari tar for seg hvordan teknologien og sosiale medier kan føre til avhengighet og distraksjon, og gir konkrete eksempler og forskning som underbygger hans argumenter.

Denne boka er rett og slett en tankevekker om vår moderne avhengighet av teknologi og sosiale medier, og hvordan dette påvirker livene våre – samtidig byr boka på praktiske råd for å redusere distraksjoner og forbedre både konsentrasjonsevne og mental helse.

Som en som til daglig arbeider med teknologi og sosiale medier er dette virkelig en bok som jeg kan anbefale. Nå som vi står ved foten av en ny teknologisk æra, drevet frem av kunstig intelligens og tjenester som ChatGPT, har boka aldri vært mer aktuell – les den!

Les mer om boka her

to søstre

Julie H. anbefaler

To søstre

Jeg var litt sent ute med denne boken, men endelig tok jeg fatt på den, og det er jeg virkelig glad for. Den er engasjerende, svært viktig, og jeg slukte den.
Dette er en historie om radikalisering av store grupper ungdommer, og ikke minst en lærerik fremstilling av hvordan krigen i Syria artet seg utover årene. 

I Oktober 2013 sprakk nyheten i norske medier: To somalisk-norske tenåringsjenter var meldt savnet av foreldrene sine, og det var indikasjoner på at søstrene hadde reist til Syria. Ayan på 16 år og Leila på 19 år reiste frivillig fra sine trygge familierammer og venner i Bærum, for å slutte seg til IS som krigernes bruder.

Private skoletekster og tekstmeldinger fra begge jentene, samt farens desperate kamp for å få sine døtre hjem til Norge er kanskje noe av det som preget meg som leser mest. Hvordan kan man bli radikalisert så kraftig, i så ung alder, så fort? Dette er bare noen av spørsmålene forfatter Åsne Seierstad forsøker å komme til bunns i. 

Anbefales på det sterkeste!

Les mer om boka her