Jul 15, 2022 · månedens forfatter

Månedens forfatter august

Tekst Christopher Opso

Banner med bilde av Jo Nesbø, teksten

Harry Hole er endelig tilbake!

Vi har kommet til august og det er tid for å avsløre denne månedens forfatter. August byr på en god, gammel kjenning. Mange vil kanskje utpekte ham som krimkongen, og personen vi skal frem til er blant en av de aller største krimforfatterne i verden. Bøkene hans er oversatt til mer enn 50 språk, og har solgt over 55 millioner eksemplarer. 

Denne månedens forfatter er ingen ringere enn Jo Nesbø.

Jo Nesbø (f. 1960) er en norsk musiker og forfatter som har hatt sin oppvekst i Molde og Oslo. Opprinnelig var han utdannet siviløkonom, hvorpå han tidligere jobbet som aksjemegler og journalist. Han er også kjent for sin rolle som vokalist og låtskriver i det norske bandet Di Derre. 

I 1997 debuterte Nesbø som forfatter med boka Flaggermusmannenden første boka i serien om politietterforsker Harry Hole. Krimserien med Harry Hole i førersetet har høstet begeistring hos både anmeldere og lesere over hele verden.

Nesbø har også hatt suksess med frittstående romaner som Hodejegerne (2008), Sønnen (2014), Blod på snø og Mere blod (2015), Kongeriket  (2020) og med barnebøkene om Doktor Proktor.

Nå er Nesbø igjen aktuell med ny bok om Harry Hole. Blodmåne er nemlig den 13. boka i serien, og er i salg fra 30. august. Allerede i dag kan du forhåndsbestille eboka eller lydboka hos EBOK.NO. Da vil du automatisk få boka i din digitale bokhylle 30. august. 

I Blodmåne har Harry Hole reist til Los Angeles for å drikke seg i hjel etter at livet hans er gått i stykker. Han har hjulpet den eldre filmskuespilleren Lucille unna et narkotikakartell hun skylder én million dollar. Hun har gitt Hole husly, selskap og en skreddersydd dress.

 I Oslo er to jenter forsvunnet og drept. Én av de mistenkte er en kjent eiendomsbaron. Katrine Bratt vil kontakte landets fremste spesialist på seriemord, men for sjefene i politiet er et samarbeid med Harry Hole uaktuelt. Den mistenkte eiendomsbaronen vil derimot hyre ham som privatetterforsker. Harry takker nei, men det er før kartellet tar Lucille som gissel.

Hjemme i Norge samler Harry et lag bestående av en kokainselgende barndomsvenn, en korrupt politimann og en kreftsyk psykolog. Kartellet har gitt dem ti dager. Klokka tikker, og det er varslet blodmåne over Oslo.

I anledning den 13. boka i serien om Harry Hole tok vi en kort prat med den litt mystiske Jo Nesbø. Nedenfor kan du lese mer.


(artikkelen fortsetter under)

blodmåne thumb

Blodmåne

Kommer 30. august.

Les mer her


 
Hvordan vil du beskrive boka Blodmåne i to-tre setninger?
– Jeg klarer ikke koke det ned til to-tre, men ok, jeg klarer én. En kriminalroman med Harry Hole i Oslo. 

Hvordan står det egentlig til med Harry Hole om dagen?
– Siden det muligens foretrekkes korte svar her, så velger jeg å si heller dårlig.

Hva er tanken bak tittelen Blodmåne? Får månen en sentral rolle i boka?
– Blodmåne er noe som av og til inntreffer under fulle måneformørkelser der lyset fra sola brytes i atmosfæren og farger den mørklagte månen rød. Handlingen i boka er jakten på en mulig seriemorder med en nedtelling til en meldt blodmåne.  

Hvordan jobber du ut ideer til nye bøker i serien? Og hvor finner du inspirasjon?
– Jeg har verken noen fast metode for idékreering eller spesielle steder jeg søker inspirasjon. Det kan komme fra hvorsomhelst, nårsomhelst. Men i senga akkurat da du våkner har vist seg å være et bra sted for de sprøeste idéene.