Mai 03, 2022 · månedens forfatter

Månedens forfatter: Jussi Adler-Olsen

Tekst Christopher Opso

Webbanner med bilde av månedens forfatter Jussi Adler-Olsen

Avdeling Q er tilbake – følg spenningen i nest siste bok i serien fra Jussi Adler-Olsen.


Endelig er det mai, og vi er klare med en ny forfatter i vår faste månedlige spalte, månedens forfatter. Denne måneden skal vi til Danmark og besøke den danske krimforfatteren Jussi Adler-Olsen. 

Jussi Adler-Olsen (f. 1950) har tidligere arbeidet som forlagsdirektør, sjefsredaktør, og filmkomponist. Jussi er nok for de aller fleste mest kjent for å ha gjort stor internasjonal suksess med krimbokserien Avdeling Q, som har solgt over 20 millioner eksemplarer. Han er også tildelt en rekke priser for serien, som er utgitt i over 42 land.

Bøkene om Avdeling Q er Danmarks mest solgte krimserie. Avdeling Q er egentlig en oppbevaringsplass hos Københavnpolitiet for den noe sære, og humørsyke etterforskeren Carl Mørck. Hos Avdeling Q havner nemlig de kaldeste av de kalde sakene. Sakene som skal forbli uløste, det tror i hvert fall de aller fleste.


Gratis ebok

1. juni kommer den niende boka i serien om Avdeling Q og Carl Mørck. Boka Natriumklorid kan du allerede forhåndsbestille her som ebok eller lydbok. Om du velger å forhåndsbestille boka vil den automatisk dukke opp i din digitale bokhylle i EBOK-appen på lanseringsdato. 

For å feire den nye boka som er rett rundt hjørnet gir vi deg den første boka i serien kostnadsfritt (gjelder til og med 31. mai 2022). Den første boka, Kvinnen i buret, kan du laste ned her.


Gjensyn med Carl Mørck

I Natriumklorid  møter drapssjef Marcus Jacobsen sin beste etterforsker, Carl Mørck, i forbindelse med en gammel sak som fortsatt plager ham. Et hjerteskjærende selvmord gjenåpner etterforskningen, og snart står Avdeling Q overfor et skummelt nett av saker som vokser mellom hendene på dem.

Dødsfallene til flere prominente personer tolkes som ulykker eller selvmord, men når Avdeling Q ser nærmere på dem, peker et ufattelig mønster mot noe langt mer alvorlig, og alt tyder på at en annen utvalgt person snart vil dø.

I en kamp mot tiden og de plagsomme koronarestriksjonene tar Avdeling Q, med sedvanlig samhold og humor, opp en hard kamp for å forhindre flere dødsfall. 


I anledning den nye boka i serien om Avdeling Q tok vi en prat med den danske forfatteren om boka, prosessen bak, og veien videre. Les mer nedenfor.


(artikkelen fortsetter under)

natriumklodrid v2

Natriumklorid av Jussi Adler-Olsen

Ebok og lydbok kommer 1. juni. 

Les mer her


Fortell oss kort om din kommende bok, Natriumklorid. Hva handler den om i korte trekk?

– Boka handler om hvordan våre statlige institusjoner tillater en liberalisering av alle mulige ting og prosesser som har en voldelig og negativ innvirkning på livet til altfor mange mennesker. Det er om spillplattformer som setter folk i gjeld, på samme måte som de mange forbrukslånene. Det handler om endringen i det danske samfunnets tidligere normer av etikk og moral, bl.a. av de mange TV-kanalene som utfordrer unge til å vise de verste sidene av seg selv i reality-TV-programmer. Hvor lite hensyn mange i dag viser sine medmennesker. Og det handler om en selvutnevnt gruppe kvinner, som synes nok er nok, og tar grep deretter.


Hvordan oppsto ideen til serien om Avdeling Q?

– Det hele startet for mange år siden da jeg ble kontaktet av en filmskaper – Rumle Hammerich – som foreslo at jeg skulle skrive en serie om en dansk politimann. På den tiden skrev jeg internasjonale thrillere og kunne ikke tenke meg å gå den veien. Men ideen vokste i hodet mitt, og etter noen år utviklet idéen seg om å lage én lang historie på 10 «kapitler», med en dansk politimann som hovedperson. Jeg bestemte meg for å gjøre en synopsis for hele serien før jeg skrev den første romanen. Jeg føler jeg stort sett har klart å holde meg til det hele veien.


Hvor går veien videre med bokserien? 

– Neste bok i serien, bok nummer ti, vil bli den siste Avdeling Q-boka jeg skriver. Deretter ønsker jeg å skrive minst én frittstående tittel, men da uten karaktergalleriet fra Avdeling Q. Når det gjelder film og TV, er rettighetene til spillefilmer på dansk solgt. Etter den danske produsenten Zentropas fire filmer, vil Nordisk Film ta over stafettpinnen. Ellers selges også rettighetene til serien til utlandet for en engelskspråklig TV-serie. Da blir det én bok for hver sesong.


Har koronapandemien påvirket deg og skriveprosessen – og på hvilken måte?

– Pandemien har nok forsinket bokserien. Dels fordi jeg ble rammet av covid-19 to ganger, og dels fordi jeg brukte mye tid på å følge med på alt som skjedde da pandemien herjet som verst. Jeg kunne ikke bare gå inn i min egen boble, og skyve det som skjedde rundt meg til side. Jeg var nok mye mer opptatt av at mine kjære og nære skulle ta vare på seg selv.


Hva ønsker du at leseren av boka skal sitte igjen med etter å ha lest bøkene dine i bokserien?

– Først og fremst håper jeg leserne har blitt godt underholdt, men samtidig også har fått større innsikt i all maktmisbruk som foregår. Jeg synes selvfølgelig at det ville vært flott om romanene også kunne påvirke verden til å bli et mer empatisk og bedre sted, hvor man tar vare på hverandre og vil sin neste vel. 

– Akkurat nå er det for mye egoisme i verden og i livene til vanlige mennesker. Det handler som oftest om at JEG og ens nærmeste har det bra. Hvis man da tenker på andre, så er det nesten blitt en forutsetning at en selv må kunne få noe ut av det. Den innstillingen kan jeg rett og slett ikke akseptere. Men ærlig talt: å tro at man gjør en avgjørende forskjell gjennom sine romaner er absolutt veldig naivt.


Hvilke bøker står på din leseliste om dagen? Og er det noen bøker som har formet deg som forfatter?

– I mange år har det aller meste av lesetiden min gått med til å gjøre research. Det er viktig for meg at det jeg skriver er originalt, og derfor har jeg vært veldig bevisst på å ikke lese noe skrevet av kollegene mine, altså de andre krimforfatterne. På den måten vet jeg med sikkerhet at jeg ikke har blitt påvirket av dem. Men jeg har alltid vært en flittig leser og blir aldri lei av klassikerne. John Steinbeck er en av mine favorittforfattere, Dickens kan ikke omgås, og Sjöwall & Wahlöö lærte oss alle hvordan en god dialog skal fungere. Når det gjelder norske forfattere er det garantert Erlend Loe som peker seg ut. For en herlig og absurd satiriker.


Hva liker du å bruke tiden din på når du ikke skriver eller leser?

– Først og fremst liker jeg å bruke tid på familien min, som for tiden vokser seg større. Jeg har et barnebarn på snart 3 år, og snart kommer det ett til. Det gleder jeg meg veldig til. Ellers er min kone og jeg storforbrukere av kulturlivet. Vi elsker å gå på teater, utstillinger og gallerier, og mange kvelder benyttes til å se film og gode, originale TV-serier.