Sep 14, 2022 · månedens forfatter

Månedens forfatter september

Tekst Christopher Opso

Hva gjør du når idyllen slår sprekker og du blir anklaget for mord?


Det har allerede blitt september og sommer har blitt til høst. Med en ny måned er vi klar for en ny forfatter i spalten Månedens forfatter her på EBOK-bloggen. Denne måneden skal vi til söta bror, og hilse på en forfatter med mange jern i ilden. Det er en kvinnelig, svensk forfatter vi skal stifte bedre bekjentskap med – en forfatter som mange krimelskere allerede har et godt forhold til. Månedens forfatter i september er nemlig Camilla Grebe.

Camilla Grebe (f. 1968) er født og oppvokst i Älvsjö utenfor Stockholm. Opprinnelig utdannet hun seg til å bli siviløkonom, og har blant annet vært med å starte opp lydbokforlaget Storyside, ved siden av å ha jobbet som markedssjef og administrerende direktør. I dag bor Grebe i Portugal hvor hun lever som forfatter, samtidig som hun driver eget konsulentselskap.

Grebes forfatterdebut skjedde først rundt høsttider i 2009, da hun sammen med sin søster, Åsa Träff, skrev kriminalromanen En slags fred (den norske utgaven kom i 2010). Det ble første bok i serien om psykolog Siri Bergman, og en bokserie som ble solgt til flere land. Filmrettighetene for boka er allerede solgt til produksjonsselskapet Svensk Film (SF).

Camilla Grebe

Camilla Grebe. Foto: Ulrika Zwenger

De to siste bøkene i serien Bitrere enn døden (2011) og Før du døde (2014) ble begge nominert til Svenska Deckarakademins pris for beste svenske krimroman i 2010 og 2012. I 2016 kom den første boka Camilla Grebe hadde skrevet helt alene, Når isen brister.

Nå er Camilla Grebe straks aktuell med sin nye krimbok, Velkommen til evigheten. I anledning den kommende boka tok vi en prat med den svenske forfatteren om boka, prosessen bak, og livet. Les mer nedenfor.

Velkommen til evigheten

Velkommen til evigheten

(kommer 23. september 2022)

Les mer eller forhåndsbestill her

Hva handler din kommende bok om? 

– Boka handler om Lykke, som lever et privilegert liv i hjertet av kultureliten. Sammen med mannen sin, den anerkjente forfatteren Gabriel Andersen, har hun to de to sytten år gamle tvillingsønnene Harry og David. Etter familiens årlige krepselag på gården Evigheten, blir en ung kvinne funnet myrdet. Det tar ikke lang tid før det blir klart at en av tvillingsønnene må være innblandet – men hvem av dem? Velkommen til evigheten er en klassisk detektivhistorie, men den er også et familiedrama og en ganske skarp beskrivelse av bokbransjen.

Hvem er Lykke Andersen?

– Lykke er en forlagsredaktør og tenåringsmor. På mange måter er hun en relativt vanlig kvinne, men hun har en ganske annerledes jobb, og hun er gift med en litterær superstjerne. Eller han var i hvert fall det frem til karrieren hans gikk i stå. 

Hvordan oppsto ideen til boka?

– Jeg har ønsket å skrive om bokbransjen i årevis. I løpet av mine over ti år som forfatter har jeg sett så mye sprøtt, morsomt og fryktelig. Det er en godt utgangspunkt for en spenningsroman. Men ingen av forfatterne og bransjefolkene jeg skriver om i boka er basert på ekte mennesker. Alle er oppdiktede. Men jeg har selvfølgelig valgt å beskrive en del hendelser og fenomener som jeg har vært vitne til gjennom årene. Det ville vært en feilvurdering å ikke gjenskape de i bokform.

Hva ønsker du at leseren av boka skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg skriver bøker for å underholde, røre og (noen ganger) skremme litt. Jeg vil at boka skal henge igjen hos leseren lenge etter at hen har lagt den fra seg.

Hvilke bøker står på din leseliste om dagen?

– Jeg prøver å lese så mye jeg kan for å holde meg à jour med sjangeren. Jeg ble nettopp ferdig med Fedrenes misgjerninger av Åsa Larson. Hun kan virkelig skrive. Jeg vekslet mellom å le og gråte da jeg leste boka. Og så får jeg en trang til å reise nordover, kanskje leie en liten hytte nær en elv og skrive.

Hvilke bøker som har formet deg som forfatter?

– Da jeg var barn pløyde jeg gjennom alle Sjöwall og Wahlöös bøker, og jeg tror min kjærlighet til nettopp detektivsjangeren ble født der.

Hva liker du å bruke tiden din på når du ikke skriver eller leser bøker?

– Jeg foretrekker å tilbringe tid med min familie og gode venner. Nå bor jeg i Portugal, så jeg får ikke muligheten til å se dem så ofte som jeg skulle ønske. Ellers ser jeg også mye film og TV-serier. Det er en gullgruve for inspirasjon!