Jan 02, 2023 · månedens forfatter

Månedens forfatter januar

Tekst Christopher Opso

Nytt år, nye muligheter sies det. Endelig har vi gått inn i det nye året – 2023 – måtte dette bli et fantastisk bra bokår. Nytt år betyr 365 nye dager vi kan fylle med de gode leseopplevelsene.

I januar 2022 startet vi opp vår nye faste spalte månedens forfatter her på EBOK-bloggen. Først ut var den svenske journalisten og forfatteren David Lagercrantz. Videre introduserte vi dere for én ny forfatter hver måned resten av året (se hele oversikten her). 

For å sparke i gang 2023 vender vi tilbake til vårt kjære naboland Sverige. Denne måneden skal vi bli bedre kjent med en kvinnelig forfatter som kommer fra en idyllisk fiskerlandsby på vestkysten av Sverige. Denne fiskerlandsbyen heter Fjällbacka og er også stedet hvor forfatteren har lagt handlingen til i ti av sine krimromaner. På mange måter kan man si at forfatteren er har et godt forhold til hjemplassen sin. Er du en belest krimbokelsker, vet du kanskje allerede hvilken forfatter vi skal bli bedre kjent med denne måneden? Månedens forfatter i januar 2023 er selvsagt Camilla Läckberg. 

Camilla Läckberg (f. 1974) vokste som sagt opp i Fjällbacka, men bor i dag på Södermalm i Sveriges hovedstad med sin ektemann og deres fire barn. Läckberg er opprinnelig utdannet siviløkonom ved Handelshögskolan i Göteborg. Etter utdannelsen flyttet hun til Stockholm for å arbeide som økonom, men hadde allerede på dette tidspunktet vist interesse for skrivekunsten. Da hun fikk et skrivekurs i bursdagsgave fra sin daværende partner, ble dette inngangen til forfatterlivet. Senere utga hun boka Isprinsessen i 2003.

Isprinsessen er første roman i krimserien fra Fjällbacka som omhandler de to hovedkarakterene Erica Falck og politimannen Patrik Hedström. Fjällbacka-serien består nå av over 10 bøker, og 3. februar kommer det neste tilskuddet i serien; Gjøkungen.

Bøkene til Camilla Läckberg har solgt mer enn 26 millioner i over 60 land. Läckberg har i tillegg fått flere utmerkelser og vunnet en rekke priser for sine bøker, deriblant Grand Prix de Littérature Policière i 2008 for Isprinsessen, og Folkets litteraturpris i 2006.

Camilla Läckberg har i tillegg skrevet flere barnebøker, kokebøker, noveller og sangtekster. Ved siden av sitt virke som forfatter er Camilla grunnlegger av investeringsselskapet Invest in Her, som investerer i produkter og tjenester som styrker kvinner og kvinnelig eierskap for å skape mer likestilling i forretningslivet. 

I forbindelse med hennes nye krimroman i Fjällbacka-serien, Gjøkungen (kommer 3. februar), tok vi en prat med forfatteren. Les mer i intervjuet nedenfor.

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg. Foto: Evelina Sigetty

gjøkungen blogg

Gjøkungen

To grusomme hendelser, tilsynelatende uten forbindelser, ryster Fjällbacka. Først blir en kjent fotograf funnet drept i utstillingslokalet sitt kvelden før han skal åpne en ny utstilling. Deretter, på en liten øy utenfor Fjällbacka, rammes den kjente forfatteren Henning Bauers familie av et trippeldrap. Patrik Hedström og kollegaene på Tanumshede politistasjon har store utfordringer med å løse de to sakene. Samtidig graver Erica Falck i et tragisk mord som skjedde i Stockholm i 1980-årene.

I salg fra 3. februar 2023. 

Les mer her

Fortell oss kort om din kommende bok, Gjøkungen

– I Fjällbacka blir en kjent fotograf funnet myrdet i utstillingslokalet sitt, og nobelprisvinneren i litteratur opplever også en voldsforbrytelse på øya der han skriver. Patrik Hedström og kollegene står fast, og ser ikke ut til å komme noen vei med etterforskningen. Parallelt driver Erica Falck med research, som leder henne til et brutalt drap i 1980-tallets Stockholm. Hvilken innvirkning har fortiden på nåtiden? Hvor langt strekker konsekvensene av visse handlinger seg?

Hvordan oppsto ideen til boken?

– Det har gått fem år siden forrige bok med Erica og Patrik, og nå følte jeg at det var på tide. Jeg ville tilbake til deres kjente og spennende verden! Alle turene mine rundt Svenska Akademien var også til stor inspirasjon for meg, jeg var aktiv i diskusjonene og har til og med «Snille och smak» tatovert på halsen. Da jeg koblet det til tittelen Gjøkungen, begynte historien å falle på plass.

Hvor går veien videre med bokserien om Fjällbacka?

– Jeg synes det er veldig gøy å tilbringe tid med Erica og Patrik, men jeg har ikke en konkret idé til neste bok. Samtidig har jeg lyst til å lande litt etter Gjøkungen også.

Hva ønsker du at leseren av boken skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Først og fremst vil jeg at leseren skal få en spennende og flott leseopplevelse. Dernest å følge Erica og Patrik både i yrkeslivet og privatlivet – og det kan du også i Gjøkungen!

Hvilke bøker står på din leseliste om dagen? Og er det noen bøker som har formet deg som forfatter?

– Jeg har gleden av å ha mange gode forfattervenner og leser mye av deres bøker. Sara Blædel, Pascal Engman og Denise Rudberg for å nevne noen. En forfatter jeg oppdaget i ung alder er Agatha Christie, og hun har betydd mye for meg.

Hva liker du å bruke tiden din på når du ikke skriver eller leser?

– Jeg elsker filmer og TV-serier! Her om dagen sjekket jeg ut The Bear og ble helt hekta! Ellers er jeg en true crime-fan og ser det meste som kommer ut.