 
    
    
    Legg til i ønskeliste
    
    
      Les gratis utdrag
    
    
Maten vår ebok
  
  
  299,-
  
Norsk matproduksjon er i en dyp krise. Når du først ser det, finnes tegnene overalt – i butikken, på fjellet eller når du besøker en hvilken som helst bygd. Endringene startet i det små, men er nå så store at vi nærmer oss et bristepunkt.Sakte, og nesten umerkelig, har butikkene blitt fylt med billig importmat på bekostning av den norske. Prisene øker, variasjonen av norsk frukt og grønt synker og kjedene får stadig mer makt. I skyggen av dette legges det i snitt ned fire gårdsbruk om dagen og …
  
    Ebok
    299,-
  
  
Andre har også kjøpt
    Undertittel
    det du ikke får vite om norsk mat - og prisen vi må betale
  
  
  
  
    Forlag
    Frisk
  
  
  
    Utgitt
    13 mai 2025
    
  
  
  
  
    Lengde
    158 sider
  
  
  
    Sjanger
    
      Dokumentar og fakta, Politikk og samfunn
    
  
  
  
  
    Språk
    Bokmål
  
  
    Format
    epub
  
  
    DRM-beskyttelse
    Vannmerket
  
  
    ISBN
    9788284372167
  
Norsk matproduksjon er i en dyp krise. Når du først ser det, finnes tegnene overalt – i butikken, på fjellet eller når du besøker en hvilken som helst bygd. Endringene startet i det små, men er nå så store at vi nærmer oss et bristepunkt.
Sakte, og nesten umerkelig, har butikkene blitt fylt med billig importmat på bekostning av den norske. Prisene øker, variasjonen av norsk frukt og grønt synker og kjedene får stadig mer makt. I skyggen av dette legges det i snitt ned fire gårdsbruk om dagen og et økende antall bønder regner nå på om de i det hele tatt har råd til å fortsette å produsere mat til meg og deg.
Allerede i dag har vi så lite jordbruk igjen at hvis krisen ram- mer, har vi ikke mat til seks av ti nordmenn. Vi har overlatt den største delen av matforsyningen vår til utlandet, og dette i en periode hvor både klima, truende handelskriger og økende konflikter preger markedene. Har vi egentlig råd til at inntektene til noen få skal sette norsk jordbruk, din helse og Norges matsikkerhet i fare?
Det er fremdeles ikke for sent å snu, men da må det skje både snart og raskt..
--
Anders Nordstad er siviløkonom, tidligere generalsekretær i Norsk bonde- og småbrukarlag og en ettertraktet foredragsholder. Han har jobbet med kornhandel i Norge og Tyskland og soyainnkjøp fra Brasil. Nordstad vet hva han snakker om når han sier at det norske matsystemet gagner helt andre enn dem det opprinnelig var ment for: deg og meg.
      Sakte, og nesten umerkelig, har butikkene blitt fylt med billig importmat på bekostning av den norske. Prisene øker, variasjonen av norsk frukt og grønt synker og kjedene får stadig mer makt. I skyggen av dette legges det i snitt ned fire gårdsbruk om dagen og et økende antall bønder regner nå på om de i det hele tatt har råd til å fortsette å produsere mat til meg og deg.
Allerede i dag har vi så lite jordbruk igjen at hvis krisen ram- mer, har vi ikke mat til seks av ti nordmenn. Vi har overlatt den største delen av matforsyningen vår til utlandet, og dette i en periode hvor både klima, truende handelskriger og økende konflikter preger markedene. Har vi egentlig råd til at inntektene til noen få skal sette norsk jordbruk, din helse og Norges matsikkerhet i fare?
Det er fremdeles ikke for sent å snu, men da må det skje både snart og raskt..
--
Anders Nordstad er siviløkonom, tidligere generalsekretær i Norsk bonde- og småbrukarlag og en ettertraktet foredragsholder. Han har jobbet med kornhandel i Norge og Tyskland og soyainnkjøp fra Brasil. Nordstad vet hva han snakker om når han sier at det norske matsystemet gagner helt andre enn dem det opprinnelig var ment for: deg og meg.
 
        