Des 12, 2023 ·

Forfattere som leser selv

Tekst Christopher Opso

Når forfatterens stemme gir ordene liv

Lydboka er intet nytt fenomen. Faktisk ble de første norske lydbøkene innlest allerede tilbake i 1955, da Norges Blindeforbund begynte innlesninger til bruk på båndspillere. Deretter var det kassettene som skulle ta over da de gjorde sitt inntog ­– og senere CDer. 

I dag ser lydbok-formatet en del annerledes ut, med god hjelp fra populariseringen av Internett, digitale filer, strømming og selvsagt smarttelefonen. De fleste har i dag en smarttelefon i lommen, og dermed muligheten til å lytte og strømme bøker, musikk, podcast, filmer og serier direkte mens de er på farta – enten de er koblet til internett eller har lastet ned filene lokalt. 

Lydbøkene har vist seg å være en banebrytende bro mellom ord og ører. Ikke bare har lydboka gjort det mulig å omfavne litteraturen på farta, men den introduserte også en unik dimensjon – nemlig forfatterens egen stemme.

Ektefølt og autentisk
Det å la forfatteren selv være stemmen bak sin fortelling gir lytteren en enestående mulighet til å utforske tekstens dybder med et ekstra lag av autentisitet.

Den rette innleseren kan være nøkkelen til å forvandle en allerede gripende historie til en uforglemmelig lytteopplevelse. Gjennom den voksende populariteten til lydbøker åpnes døren til en verden der forfatterens stemme ikke bare formidler ordene, men også formidler lidenskapen, intensjonene og sjelen som ligger i hver setning. I lydbokas verden blir forfatterne som leser selv vår guide gjennom de litterære landskapene forfatterne har skapt.

Nedenfor har vi samlet seks nylig utgitte lydbøker – lest av forfatterne selv.

skråpånatta lyd

«Skråpånatta» lest av Lars Mytting

Tredje og siste bind i Lars Myttings romantrilogi!
En episk roman om et bygdesamfunn og et Norge på vei inn i krig, om slekters gang og angiveri, og en aldrende prest fanget i profetien om sin egen død.

Les mer her

drømmenes sykkelregister lyd

«Drømmenes sykkelregister» lest av Erlend Loe

Drømmenes sykkelregister handler om Solveig som får en sykkel stjålet i en drøm og oppdager at forsikringen ikke gjelder for sykler som stjeles i drømme.

Les mer her

Lungeflyteprøven lyd

«Lungeflyteprøven» lest av Tore Renberg

Denne romanen folder ut den forbløffende fortellingen om Anna Voigt, om et samfunn som straffer sine døtre og sønner hardt, om tortur og henrettelser, om den medisinske lungeflyteprøven som ble starten på moderne rettsmedisin, om hevn, forfengelighet og ortodoksi, om gammel tid mot ny tid. 

Les mer her

da vi var yngre lyd

«Da vi var yngre» lest av Oliver Lovrenski

Da vi var yngre er en fortelling om vennskap, sorg, rus og overlevelse i dagens Oslo. Et sjeldent innblikk i et røft miljø, og en intens og rå oppvekstroman fortalt med varme og humor.

Les mer her

min skam lyd

«Min skam» lest av Nadia Ansar

Med Min skam ønsker Nadia Ansar å bruke sin personlige og faglige stemme til å fortelle historien om den flinke minoritetsjentas kamp for å få lov til å være seg selv. Om å vokse opp på Ekeberg i Oslo som datter av den lokale kjøpmannen og den eneste jenta i klassen med minoritetsbakgrunn. Om hennes fars halsbrekkende spagat mellom det likestilte, norske samfunnet og den patriarkalske kulturens forventninger. Om kampen for likestilling i forholdet til Abid som fortsatte, selv etter at kjærligheten hadde vunnet fram.

Les mer her

gjentakelsen lyd

«Gjentakelsen» lest av Vigdis Hjorth

En rå og heftig framstilling av ungt liv. En voksen kvinne ser tilbake på seg selv som 16 år gammel jente, hun gransker en sentral hendelse fra oppveksten. Gjentakelsen handler om å kysse for første gang, å skulle gjøre det for første gang, å drikke og kjenne rus i kroppen, på fest hos noen gutter i et rekkehus i Oslo. Å løpe til Ullevålseter for å forberede seg til maraton, å kjenne en enorm sult og tørst. Hele tida vokter mor over jenta som en hauk. 

Les mer her