De tapte døtre
Kom mai du skjønne milde. Denne måneden skal vi bevege oss ut av Norge, ut av Europa og helt ned til New Zealand. Der befinner månedens forfatter seg. La oss bli bedre kjent med Soraya Lane 🌸
Soraya Lane er født og oppvokst på New Zealand. Allerede som ung pike dagdrømte hun om karakterer og skrev historier. Soraya kunne tilbringe utallige timer hos bokhandlere på jakt etter nytt lesestoff, samtidig som hun drømte om å en dag se sitt eget navn på en bok i butikken.
Soraya Lane endte opp med å studere juss, og fullførte sin master ved universitetet. Dog skulle det ikke ta lang tid før Soraya innså at det var skriving hun egentlig ville vie livet sitt til. Derfor ble veien kort til å studere igjen og hun fullførte sin grad i kreativ skriving.
Spol frem til nåtid, og Lane lever drømmen som forfatter på heltid. Hun bor sammen med sin mann og to barn på en liten går på New Zealand. På skriveværelset sitt har hun utsikt over enga utenfor hvor hestene deres beiter.
Lane er kjent for sine historiske romaner fra andre verdenskrig, og serien om De tapte døtre, som er oversatt til over 21 språk.
Nå er Soraya Lane aktuell med den andre romanen (Den kubanske datteren) i serien om De tapte døtre. I den anledning tok vi en prat med henne om boka og forfatterlivet. Les mer nedenfor.
«Den kubanske datteren»
Syv døtre. Syv hemmeligheter. Syv lidenskaper.
Den kubanske datteren er den andre, frittstående romanen i serien De tapte døtre, hvor familiehemmeligheter, tapt kjærlighet og nye begynnelser gir fortryllende leseglede. Perfekt for fans av Lucinda Riley og Santa Montefiore.
Les mer her
Hva handler Den kubanske datteren om?
– Den kubanske datteren er den andre boken i De tapte døtre-serien, selv om bøkene kan leses hver for seg. Historien har to tidslinjer, og den handler om Claudia i dagens London, som prøver å løse ledetrådene som ble etterlatt av hennes oldemor. Hun har nettopp oppdaget at bestemoren hennes ble adoptert, og historien går tilbake i tid til Esmeraldas historie på 1950-tallet i Cuba. Det er i hovedsak en kjærlighetshistorie med to tidslinjer.
Hvordan oppstod ideen til romanen og bokserien?
– Vi hadde veldig strenge covid-nedstengninger i New Zealand (der jeg bor), og jeg tilbrakte tiden hjemme med å pønske ut universet til De tapte døtre-serien!
– I det øyeblikket jeg ikke kunne forlate hjemmet mitt, ønsket jeg bare å reise til utrolige steder, og jeg forestilte meg at leserne mine følte det samme. Så jeg skapte denne serien for å transportere leserne mine til vakre destinasjoner rundt om i verden, der de kunne reise mellom sidene i bøkene mine, forelske seg sammen med karakterene mine, og samtidig avdekke familiens hemmeligheter!
Hvordan gjør du research og finner inspirasjon til karakterene og miljøene deres?
– Jeg har en veldig god fantasi! Jeg finner inspirasjon overalt – i magasiner, i virkeligheten, på internett… Jeg lager collage på Pinterest for å skape en scene eller historie, og når jeg vet hvor boka skal foregå, fordyper jeg meg i å undersøke det landet eller stedet. Jeg kan bruke utallige timer med research før jeg begynner på en ny historie.
Hvilket etterlatt inntrykk ønsker du at leserne dine sitter igjen med etter å ha lest romanen din?
– Jeg vil at de skal føle at de har unnsluppet livene sine mens de leste boken min. Jeg vil at de skal føle at karakterene mine er virkelige for dem, og at de virkelig har vært med på reisen med disse karakterene og kjent på alle følelsene deres.
Hvilke bøker har du på leselisten din om dagen?
– Jeg har to bøker øverst på listen min akkurat nå – Kvinnene av Kristin Hannah (kommer på norsk i juni), og et eksemplar av The Lotus Shoes av Jane Yang. Jeg ser også frem til å lese Hjemkomst av Kate Morton.
Hvilke forfattere har inspirert deg til å skrive?
– Jeg blir inspirert av så mange forfattere, men da jeg var yngre ble jeg veldig inspirert av Paulina Simmons. Nå blir jeg inspirert av Kristin Hannah, Taylor Jenkins Reid, Lucinda Riley og Elin Hilderbrand.
Når innså du at du ønsket å bli forfatter?
– Jeg har skrevet historier siden jeg var liten, og jeg pleide å tilbringe utallige timer hos bokhandlere på jakt etter noe nytt å lese og forestille meg navnet mitt på forsiden av ei bok. Senere gikk jeg på universitetet og tok en juridisk grad, men jeg skjønte raskt at lidenskapen min fortsatt var skriving. Så da endte jeg opp med å heller ta en ny grad i kreativ skriving før jeg fulgte drømmen min.
Du bor på en liten gård i New Zealand, hva liker du å gjøre når du ikke skriver eller leser?
– Jeg har to gutter (på 10 og 13 år), så de holder meg veldig opptatt, men når jeg ikke skriver eller er mamma, går jeg enten tur med hundene våre (vi har en tysk korthåret pointer og en liten Jack Russell) eller rir på hesten min. Jeg elsker få ting mer enn å være ute i naturen. Vi har en del andre dyr som holder oss opptatt også – to redningskatter, pensjonerte hester og en håndfull kjælesau, så det er alltid noen som trenger oppmerksomhet.
Hvis du bare kunne lese ei bok resten av livet ditt, hvilken ville du valgt?
– Det er faktisk et veldig vanskelig spørsmål, siden jeg aldri leser bøker på nytt. Jeg ville sannsynligvis sagt Evelyn Hugos syv ektemenn, men bare fordi det var min favorittbok i fjor.
Vil det du noensinne skrive en bok om Den norske datteren?
– Vel, det ville vært å røpe hemmelighetene mine! Den siste boka i serien har foreløpig arbeidstittelen Den gjemte datteren, og hvis redaktøren min godkjenner det endelige utkastet, kan det godt hende at det blir en norsk datter…
Har du besøkt alle landene du skriver om? Og i så fall, har du en favoritt blant de?
– Jeg har ikke besøkt alle landene jeg skriver om, men når jeg er ferdig med å skrive serien håper jeg å reise til dem alle. Jeg kan heller ikke vente med å møte alle mine fantastiske europeiske utgivere, så jeg har mange, mange land jeg må reise til.
Takk for praten, Soraya. Nå gleder vi oss til å ta fatt på den nye romanen din.