Månedens forfatter – april
Kapitalens arvesynd
Etter hva som kan beskrives som et av-og-på-forhold med våren, er vi endelig i april. Varmere og lysere tider har knapt vært nærmere enn nå. Ny måned betyr også ny månedens forfatter her på EBOK-bloggen. Denne måneden skal vi bli bedre kjent med den norske forfatteren Henrik Langeland.
Henrik H. Langeland (f. 1972) er en norsk forfatter og skribent fra Oslo. Han leverte sin doktorgradsavhandling om Proust ved Universitetet i Oslo – et sted som senere skulle bli bakteppet for romanen Francis Meyers lidenskap.
Langeland debuterte som forfatter i 2000 med romanen Requiem, og fikk sitt store gjennombrudd i 2003 med konsernmiljø-romanen Wonderboy. Wonderboy ble starten på trilogien som følger Christian von der Hall og hans jag etter penger, status og makt.
I dag er Henrik Langeland aktuell med romanen Makten og æren, hvor han skriver om kapitalens arvesynd og den styrtrike Lauritzen-familien som står bak et velrenommert Tønsberg-rederi. Makten og æren er inspirert av historien til en av Norges mest innflytelsesrike familier innen norsk shipping.
Romanen er i salg fra 15. april, men kan forhåndsbestilles som ebok nå. Les mer om boka og bli bedre kjent med Langeland i intervjuet nedenfor.
«Makten og æren»
Makten og æren handler om rikdommens og klassesamfunnets personlige slagsider, men også om velstandsvekst, kvinnefrigjøring og skipsnæringens betydning i det moderne Norge. Og ikke minst om arvens kraft. Kan man unnslippe sine slektsbånd? Eller fanger familien for alltid?
Kommer 15. april
Kort oppsummert, hva handler familiedramaet Makten og æren om?
– Makten og æren er et intenst og mangfoldig familiedrama om livet i et norsk skipsrederi gjennom 1900-tallet.
På sin storslåtte 18-årsfeiring i 1908 arver Herman Lauritzen makten i farens velrenommerte Tønsberg-rederi. Før han kan overta som seniorsjef, må han imidlertid gå i lære hos forretningsforbindelser i utlandet. Broren Alf skal sendes til sjøs mot sin vilje, mens lillesøsteren Mathilde forsvinner under dramatiske omstendigheter samme ettermiddag. Først flere år senere vender Herman hjem til et rederi i ruiner. Han tyr etter hvert til like kløktige som nådeløse metoder for å gjenreise firmaet og familiens ære. Med de uopprettelige konsekvenser det får.
– Makten og æren handler om rikdommens personlige slagsider, men også om skipsnæringens betydning for det moderne Norge – om klassekamp, velstandsvekst og kvinnefrigjøring. Og ikke minst om arvens kraft. Kan man unnslippe sine slektsbånd? Eller fanger familien for alltid?
Hvordan oppsto ideen til romanen?
– For fire år siden ble jeg kontaktet av noen personer med unik kjennskap til det indre livet i et av landets mektigste skipsredermiljøer. De hadde så mye rikt materiale at stoffet bare ropte etter å bli en bok. Resultatet er en roman som blottstiller en lukket verden bak formuefasadene, intrikate familiekonflikter, tyngende arveforpliktelser, sosiale skillelinjer og den evige drømmen om livslykke.
Historien er inspirert av virkelige hendelser, hvordan jobber du med research, og inspirasjon til karakterene og miljø?
– Makten og æren utspiller seg på begynnelsen av 1900-tallet, så i denne boken har researchen mest vært å lese seg opp på shippinghistorien og kildehistoriene, oppsøke de relevante handlingsstedene i blant annet Tønsberg, og ikke minst – mange og lange samtaler med kildene mine.
Hva ønsker du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest boka?
– En storartet leseopplevelse, et innblikk i hvordan livet arter seg på innsiden av en innflytelsesrik norsk industrifamilie, og en opplevelse av skipsnæringens historiske betydning i Norge.
Hvilke bøker står på din leseliste om dagen?
– Jeg leser faktisk Brødrene Karamazov om igjen, for første gang på 30 år. Jeg hadde faktisk glemt hvor hysterisk morsom den mursteinen av en Dostojevskij-roman er.
Hvilke forfattere har inspirert deg til å skrive?
– Proust, Wolfe, DeLillo, Solstad, McCarthy – og sikkert også mange flere.
Når var det du skjønte at du ville bli forfatter?
– Det var helt tilfeldig. Jeg satt bare og syslet med et manus en høst i 1999, da jeg var 27. Litt for fornøyelsens skyld sendte jeg det inn til noen forlag og fikk tommelen opp – og vips! så var jeg visst blitt forfatter.
Hva liker du å bruke tiden din på når du ikke skriver eller leser?
– Jeg liker å være i bevegelse, både kroppslig og mentalt. Så det blir en del fysiske uteaktiviteter som langrenn, løping, sykling og padling. Men også opphold i andre storbyer, og kulturopplevelser generelt.
Hvis du bare fikk lov til å lese én bok resten av livet – hvilken hadde du valgt?
– Oi! Det tror jeg nok ville blitt Marcel Prousts På sporet av den tapte tid. Selv om jeg har lest den i filler tidligere i livet, blir jeg jo aldri helt ferdig med den.
Takk for praten Henrik! Vi gleder oss til å lese og bli bedre kjent med Lauritzen-familien