Syv kritikerroste romaner!

toppbanner kritikerroste romaner

Syv er et magisk nummer. Uken har syv dager, det er syv dødssynder i bibelen, Snehvit hadde syv små hjelpere, og her har du syv kritikerroste romaner du kan kose deg med i høst.

Høsten byr på mange herlige opplevelser og aktiviteter. Deilig frisk luft, trær som males i fine farger, lange deilige turer, men av og til også litt guffent vær. 

Selv om det finnes mange friske uteaktiviteter med de riktige klærne er det ingen skam å kose seg inne i varmen, i ly av vind og vær, med en god bok og noe godt i koppen eller glasset. Og hva er vel ikke bedre enn å bruke høsten og de mørke kveldene til å sitte inne med en god ebok. 

I dette blogginnlegget gir vi deg ikke bare ett, men hele syv tips til ebøker bokkritikerne elsker – så ikke bare ta vårt ord for det. Sjekk selv hva anmelderne skriver nedenfor.

Tips: Husk at du alltid kan finne en oppdatert oversikt over de beste kritikerfavorittene i vår samling som ligger her!

er mor død

«Er mor død» av Vigdis Hjorth

I romanen følger vi Johannas selvransakelse, men også hennes forsøk på å forstå og nærme seg sin mor. Igjen skriver Vigdis Hjorth medrivende og dyptloddende om tidløs tematikk.

«Er mor død er et morsoppgjør det slår gnister av. […] Dypt rystende, brutalt ærlig, klokt tenkt. […] sterkere enn noensinne. Nordisk råds litteraturpris burde være selvskreven i år», skriver Inger Bentzrud i sin 6-er-anmeldelse i Dagbladet

«Hardcore om mor» er overskriften på VGs Guri Hjeltnes’ anmeldelse av Er mor død. Hun ruller fem øyne på terningen.

bare en mor

«Bare en mor» av Roy Jacobsen

Bare en mor er fjerde bok i en romanserie som har gledet hundretusener i inn- og utland. En roman om ansvar, foreldreskap og oversette sider ved vår nære fortid. Med en usedvanlig kvinne i hovedrollen.

«Ingen skildrer Helgelandskystens kyst- og kulturhistorie som Roy Jacobsen.» skriver Guri Hjeltnes som ruller en sekser i sin VG-anmeldelse.

«I et fortettet, poetisk og vakkert språk tegner han et stort persongalleri med kjærlighet og klokskap.» lyder det fra Jan Ø. Helgesen i Nettavisen. Også han ruller terningkast seks!

morgenstjernen

«Morgenstjernen» av Karl Ove Knausgård

Morgenstjernen er en forbløffende, ambisiøs og rik roman med et omfattende persongalleri og en handling som spenner fra det hverdagslig gjenkjennelige til de store kosmiske sammenhengene. 

«Djevelsk god … Karl Ove Knausgård knytter det magiske, mystiske og overnaturlige i romanen mesterlig sammen til en kritisk idé om at naturen har et budskap; den ‘snakker’ til oss.» skriver Inger Bentzrud i Dagbladet. Terningkast seks!

«En strålende roman; omfangsrik og innholdsrik, ulidelig spennende, medrivende, samtidig dyptloddende og vanskelig å legge fra seg», lyder det i Fædrelandsvennen sin anmeldelse skrevet av Emil Otto Syvertsen. Seks øyne rulles på terningen.

tollak til ingeborg

«Tollak til Ingeborg» av Tore Renberg

Årets roman fra Tore Renberg forteller om Tollak, en mann som har sterke krefter i seg - til arbeid, til kjærlighet og til destruksjon.

«En rasende, ubehagelig og intens roman fra en av våre mest drevne fortellere.» mener VGs anmelder Gabriel Michael Vosgraff Moro. Han triller en sekser.

«Renberg tar vel helt av om jeg innrømmer en ørliten Hamsun-assosiasjon her og der, men sånn ble det.....Løp og kjøp!» oppfordrer Jan Ø. Helgesen fra Nettavisen som også gir terningkast seks til boken.

dei vaksnes løgnaktige liv

«Dei vaksnes løgnaktige liv» av Elena Ferrante

I Dei vaksnes løgnaktige liv er handlinga lagd til eit middelklassemiljø i Napoli i 1990-åra. Ferrante legg opp til eit stort og tett familiedrama om oppvekst, identitet og klasse, om seksualitet, utruskap og kunsten å balansere sanning og løgn. 

«Nytt mesterverk av Ferrante» Ole Jacob Hoel, Adressa. Terningkast seks!

«Ferrante overgår seg selv» Jon Rognlien, Dabladet. Terningkast seks!

«Ferrante leverer igjen» Guri Hjeltnes, VG. Terningkast seks!

Bedre kan det vel ikke sies – Ferrante leverer igjen!

et liv forbi

«Et liv forbi» av Helga Flatland

I Et liv forbi maler Helga Flatland presise og troverdige menneskelige portretter, med stor psykologisk innsikt. Utgangspunktet er én familie, men romanen gir et konsentrert uttrykk for hva tilværelsen innebærer av historier, liv og død. 

«Det blir rett og slett noe vakkert med vanskelige og vonde familieforhold når Helga Flatland gir seg i kast med dem.» Maria Årolilja Rø, Adresseavisen. Terningkast seks!

«Bunnsolid om liv og død.» Cathrine Krøger, Dagbladet. Terningkast fem!

yt etter evne

«Yt etter evne, få etter behov» av Olaug Nilssen

I Yt etter evne, få etter behov får vi et innblikk i hverdagen til en helt vanlig familie som har sluttet å være vanlig. Lea ligger i sengen og spiller Hay Day på iPaden og lurer på om hun har ME. Søsteren Rakel balanserer på stram line, med aleneomsorg for psykisk utviklingshemmede Benjamin, som Lea ikke makter å være mor for lenger. 

«Et av bokhøstens høydepunkt!» skriver Janne Bjørgan i Bergensavisen. Terningkast seks!

«Et sterkt driv og en kraft» skriver Guri Hjeltnes i sin anmeldelse i VG. Terningkast  fem!