Våre anbefalinger – juli
Utforsk en verden av leseglede – vi gir deg våre beste personlige anbefalinger inn mot sommerferien
Sommeren står for døren, og det betyr lange, lyse dager, varme kvelder og en etterlengtet pause fra hverdagens kjas og mas.
Enten du tilbringer sommeren på en solfylt strand, på hytta ved sjøen, på reise til spennende destinasjoner, eller bare nyter noen rolige dager hjemme i hagen, har vi i EBOK.NO-redaksjonen samlet våre personlige bokanbefalinger som passer perfekt når du trenger noe å lese i ferien.
Hvert kvartal setter vi oss ned for å samle våre beste lesetips, og med det deler vi vår unike innsikt i redaksjonens favorittbøker. I en tid hvor algoritmer ofte dominerer hva du tilbys av underholdning, ønsker vi å tilby et friskt pust av autentisitet.
I stedet for automatiserte bokforslag, gir vi deg anbefalinger direkte fra hjertene til menneskene i EBOK.NO – ekte bokelskere som brenner for litteratur og gode historier.
Her er våre håndplukkede anbefalinger for sommeren:
Julie H. anbefaler:
«Fitte & diesel»
HJELP, sier jeg bare.
Russetiden; den etterlengtede feiringen av avslutningen på 13 års skolegang, har blitt en inngangsport til en verden som viser seg å være langt fra trygg og festlig.
Denne boken belyser viktigheten rundt det å være klar over de mørke skyggene som lurer bak fasaden.
Jeg var selv russ i 2013, og etter å ha lest denne boken må jeg si at selve industrien rundt russetiden har blitt skremmende forverret siden den tid. Den er drevet av kommersielle interesser som har gjort russetiden til en gigantisk pengefest, ofte på bekostning av ungdommenes sikkerhet.
Det er sjokkerende å lese hvordan pengemakten manipulerer unge mennesker, og hvor lite fokus det er på de potensielle farene de utsettes for.
At sexpresset rundt russen er tilstede, er kanskje ikke noe nytt. Men at ansatte i de involverte russebedriftene, også har denne typen interesse er noe annet. I boken beskriver jenter fra forskjellige russebusser uønsket seksuell oppmerksomhet, blackouts og underlivssmerter på fremmede hotellrom – etter møter med en russeleverandør. Her lot de være å avslutte samarbeidet eller gå til politiet i frykt for å miste drømmebussen de har investert så mye i.
I tillegg får vi lese om mobbing og utestenging. Merkelige avtaler og kontrakter blant russebussene blir signert. Kontrakter som sier at hvis du «lekker» bussens navn og konsept, røper sangen etc blir det bot på 15.000 kr pr lekkasje. Hvis flertallet plutselig ønsker deg av russebussen, blir du kastet ut uten tilbakebetaling av pengene du har lagt inn.
Dette var sjokkerende lesing!
Har du et barn som er russ i nærmeste fremtid eller bare er generelt nysgjerrig på russetiden slik vi tror vi kjenner den i dag? Les boka!
Lene anbefaler:
«Frels oss fra det onde»
Liker du Pascal Engmans bøker, vil du garantert digge denne!
Jeg leser sjeldent krimbøker, men etter å ha blitt hekta på Vanessa Frank-bøkene av Pascal Engman, så måtte jeg jo teste ut den splitter nye boka til hans forfatterkollega, Johannes Selåker. Det angrer jeg ikke et sekund på! Den var rett og slett umulig å legge fra seg, og jeg pløyde gjennom nærmere 500 sider på én helg!
«Frels oss fra det onde» handler om et kristent sektmiljø på et lite tettsted i Sverige, flere mystiske sabotasjehandlinger og en tenåringsjente som forsvinner og direktesender sitt eget selvmord på Instagram. Og midt i dette finner vi den impulsive journalisten Selma Halilovic som sliter med sine egne traumer. Boka har flere parallelle handlinger, og fortid og nåtid veves elegant sammen.
Er du ute etter en real pageturner til sommerferien, så anbefaler jeg virkelig denne!
(PS: «Frels oss fra det onde» er den første boka i en helt ny krimserie, så her er det bare å glede seg til fortsettelsen! Klikk på «bjellen» på produktsiden så får du automatisk varsel når neste bok kommer.)
Christopher anbefaler:
«Byen bak muren»
Haruki Murakamis nyeste roman, Byen bak muren, inviterer oss inn i et drømmeaktig univers hvor virkelighet og fantasi smelter sammen på en måte som kun Murakami kan mestre. Romanen fortsetter hans utforskning av menneskets indre liv, med en historie som både er gåtefull og fortryllende.
Bokas hovedperson, en mannlig bibliotekar som lengter tilbake til sin ungdomsforelskelse, befinner seg i en by som er adskilt fra resten av verden med en mystisk, høy og ugjennomtrengelig mur. Byen, som både et fysisk sted og en metafor for hovedpersonens sinnstilstand, er fylt med merkelige karakterer og surrealistiske hendelser. Murakami bruker denne settingen til å utforske temaer som isolasjon, identitet og søken etter mening gjennom det som er en historie om kjærlighet, ensomhet, drømmer og illusjoner – skrevet slik kanskje bare Murakami kan.
Selv om boka kan føles tung og langsom til tider, byr den på en givende opplevelse for Murakami-fans og folk som verdsetter litteratur som utfordrer virkelighetsoppfatningen. Byen bak muren er et verdig tillegg til Murakamis forfatterskap, og får leseren til å reflektere over livets store spørsmål.
Julie S. anbelfaer:
«Forelsket»
På en bar i New York sitter en mann og forteller en historie om en ung jente han møtte på en bar. En ung jente det innledningsvis, både for leser og fortellerstemmen i boken, er litt vanskelig å forstå om han er forelsket i eller ikke. Helt til det ikke er så vanskelig lengre. Alt som skulle til var at hun møtte en annen.
Dette er første gang denne boken utgis på norsk, over 70 år etter at den ble utgitt for første gang, men den har på ingen måte mistet sin relevans med årene. At det er en kunst å fatte seg i korthet er denne boken et veldig godt eksempel på. Alfred Hayes formidler glimrende det kaoset en forelskelse kan være, uten å beskrive det til det kjedsommelige.
På snaue 150 sider tar historien, som i stor grad drevet av den indre monologen til hovedkarakteren, opp temaer som ensomhet, desillusjon, håp, og sjalusi. Hvordan man i en forelskelse ofte dras mellom egen stolthet og lengsel er også nydelig beskrevet. Her er det mye å kjenne seg igjen i hvis man noen gang har vært forelsket.
Hvis du trenger en liten bok om store følelser å ta med deg på stranden i sommer så anbefaler jeg virkelig at det blir denne!
Charlotte anbefaler
«Ved porten til stillhetens skog»
Ellevilt opplegg!
Maler og forfatter Lars Elling har skrevet et fascinerende portrett av sin gode venn, multiinstrumentalist og komponist, Stian Carstensen. Bokas undertittel er treffende nok «en fortelling om vennskap, kunsten og den ulydige hjernen», for Carstensens hjerne er i aller høyeste grad ulydig. Men den har også gjort ham til en genierklært musiker.
Boka åpner med en Carstensen på randen av selvmord. Han står midt i en alvorlig psykisk krise, og prøver ulike metoder for å ta sitt eget liv, inkludert å hoppe fra en kornsilo, kollidere med et tog, og drukne seg. Han lykkes heldigvis ikke med forsøkene, og ender opp på psykiatrisk sykehus. Derfra følger vi ham gjennom gradvis tilfriskning til han gir ut det kritikerhyllede albumet Musical Sanatorium i 2021.
Lars Elling er en kunnskapsrik fyr. Han er også morsom, og boka er full av humor, selv når han tar for seg bekmørke ting som død og alvorlig psykisk sykdom.
«Vi skifter ikke tema, Stian og jeg. Temaene skifter seg sjøl.», skriver Elling om samtalene med vennen, og det er også beskrivende for boka. Elling hopper uanstrengt fra tema til tema, og fletter inn en haug med artige anekdoter om musikk, kunst og film, og historier fra Carstensens liv og virke. Som da han ble anholdt på Gardermoen med fire sangerinner han hadde invitert fra Bulgaria, fordi myndighetene trodde han drev hallikvirksomhet. Jeg tror kanskje «ellevill» er det ordet som best beskriver denne boka, som er full av overskudd og en imponerende ordrikdom.
Du tenker kanskje at man bør ha kjennskap til Stian Carstensen eller musikken hans for å få utbytte av boka. Neida, Ved porten til stillhetens skog anbefales absolutt alle som liker gode bøker om musikk, kunst og levd liv. Hvis du derimot liker dårlige bøker kan du hoppe over denne.
Julie P. anbefaler
«Jævla menn»
I Jævla menn møter vi Andrev, hans to søsken og deres felles mor. Moren til Andrev har et komplisert forhold til menn. Hun møter stadig nye menn, men det er feil type menn, dominerende menn som behandler både henne og barna dårlig.
Andrev og søsknene hans lærer seg tidlig å tilpasse oppførselen sin etter humørsyke fedre som etter hvert blir en del av livet deres. Andrev og moren er stadig på flyttefot, enten på grunn av frykt for å bli funnet av en av de voldelige tidligere «fedrene», eller fordi økonomien er skral og de ikke klarer å beholde leiligheten de bor i.
Andrev elsker moren sin, og de beste stundene har han når de to er alene. Han tenker også mye på sin biologiske far, som han aldri har møtt. Han "spinner" en verden rundt faren, kalt Indianeren, basert på de små dryppene av informasjon han har fått om ham fra moren.
Jævla menn er en oppvekstroman hvor vi blant annet får et innblikk i tilværelsen som fattig i Sverige og det å vokse opp på 70-tallet og inn i 80-tallet. Kvinnefrigjøring og likestilling sto i sentrum, det ble stilt spørsmålstegn ved mannsrollen og det etablerte og konservative. Nye tanker om barneoppdragelse sto i sterk kontrast til foreldregenerasjonens oppvekst på 50- og 60-tallet. Den største trusselen mot barns frie lek og opplevelse av naturen, var TV og etter hvert VCR og leie av Moviebox!
Jævla menn er Andrev Waldens debutroman som ble utgitt i Sverige i 2023. For den vant han Augustpriset samme år, fikk strålende kritikker, og ble en stor leserfavoritt.
I Norge er boken mottatt med ovasjoner og ikke mindre enn fire terningkast 6 (Dagbladet, Nettavisen, VG og Adressa).
Romanen gjør deg forbannet, får deg til å le og gråte. Det handler om å vokse opp med en mor som til stadighet gjør feil valg og tar avgjørelser som får dramatiske følger for barna. Men samtidig handler det om barns lojalitet og grenseløse kjærlighet til sine foreldre til tross for valg som får fryktelige konsekvenser for dem.
Det er en fryd å bli kjent med Andrev, selv om det gjør vondt i sjelen. Og det er den perfekte gaven til 68-foreldre. Jeg lover at gjenkjennelseseffekten faktisk vil være stor! Løp og kjøp!