Verdensdagen for psykisk helse
I dag, 10. oktober, markeres Verdensdagen for psykisk helse – en viktig påminnelse om å ta vare på vår mentale helse. I Norge, hvor hele 44 prosent av befolkningen rapporterer at de er plaget av ensomhet i større eller mindre grad*, blir denne dagen stadig mer aktuell. Ensomhet kan ofte være en utløsende faktor for angst og depresjon, noe som gjør det desto viktigere å fokusere på relasjonene vi har.
Undersøkelser viser at en av fem nordmenn føler at de ikke har noen å vende seg til når livet blir vanskelig**. Blant studenter er tallene spesielt høye – 4 av 10 studenter oppgir at de har få eller ingen venner. Det er et tydelig signal om at ensomhet ikke bare er et individuelt problem, men et samfunnsproblem som kan ramme oss alle.
Vennskap som beskyttelse
Vennskap er en viktig kilde til støtte og trygghet. Gode venner kan bidra til å dempe stress og hjelpe oss med å håndtere livets utfordringer. Det fine med vennskap er at de kan skapes og fornyes gjennom hele livet, og selv korte samtaler kan ha stor betydning. Studier viser at så lite som 8 minutter på telefonen med noen du bryr deg om kan ha en merkbar positiv effekt på både relasjonen og ens mentale helse***.
Regelmessig kontakt gjør det lettere å dele vanskelige følelser, og å snakke med noen som kjenner oss godt kan gi mot til å håndtere tunge perioder.
«Min vei ut av...»
For de som ønsker å utforske måter å takle ensomhet, angst eller depresjon, finnes det flere gode bøker som kan være til hjelp. Selv om vi ikke alltid kan erstatte profesjonell hjelp med bøker, kan litteratur tilby innsikt, verktøy og trøst.
Psykologspesialist Jonas Sharma-Bakkevig har utviklet bokserien «Min vei ut av...», som er en bokserie med selvhjelpsbøker for psykiske lidelser som depresjon, angst og panikkangst. Sharma-Bakkevig, som arbeider i Psykologvirke og er lærer ved Norsk Institutt for ISTDP (intensiv dynamisk korttidsterapi), mener mange kunne fått hjelp dersom de hadde tilgang til kunnskap om hva de kan gjøre selv.
Du kan lese mer om bokserien i en tidligere artikkel som du finner her
Har du behov for å prate med noen?
Mental Helse Hjelpetelefonen
Telefon 116 123 (hele døgnet)
Kirkens SOS
Telefon 22 40 00 40 (hele døgnet)
Vold- og overgrepslinjen
Telefon 116 006 (hele døgnet)
Alarmtelefonen
Telefon 116 111 (hele døgnet)
Rustelefonen
Telefon 08588
Kilder:
* https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/levekar/artikler/livskvalitetsundersokelsen-2022.dokumentasjonsnotat
** https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/sektorrapport-om-folkehelse/sosial-stotte-deltakelse-og-medvirkning/sosial-stotte-og-andre-nettverksressurser
*** https://edition.cnn.com/2021/02/23/health/loneliness-phone-call-study-wellness/index.html