Legg til i ønskeliste
Krigshistorien™ ebok
149,-
Krigshistorien™ er forfatterens betegnelse på den norske myten om andre verdenskrig. Myten forteller om en fredselskende, liten nasjon og et brutalt og massivt overfall, om et tappert folk som holdt stand og heroisk kjempet imot gjennom fem lange år, og om en liten flokk nazister, svikere og profitører som fikk sin velfortjente straff da krigen var vunnet. Den handler om godt og ondt, om hvitt og svart.
Frode Fanebusts interesse for andre verdenskrig våkner da han arver sin farfars omfattend…
Ebok
149,-
Undertittel
Oppgjør med mytene
Forlag
FF Forteller
Sjanger
Historie, Dokumentar og fakta
Språk
Bokmål
Format
epub
DRM-beskyttelse
Vannmerket
ISBN
9788269128000
Krigshistorien™ er forfatterens betegnelse på den norske myten om andre verdenskrig. Myten forteller om en fredselskende, liten nasjon og et brutalt og massivt overfall, om et tappert folk som holdt stand og heroisk kjempet imot gjennom fem lange år, og om en liten flokk nazister, svikere og profitører som fikk sin velfortjente straff da krigen var vunnet. Den handler om godt og ondt, om hvitt og svart.
Frode Fanebusts interesse for andre verdenskrig våkner da han arver sin farfars omfattende private arkiv, og begynner å grave i dette. Redaktør Toralv Fanebust var antinazisten og sannhetssøkeren som måtte i fengsel for å ha kommet på kant med de nye makthaverne etter frigjøringen i 1945. Med farfarens historie som inngang går Frode Fanebust løs på det vi trodde vi visste om krigen og rettsoppgjøret. Han forteller om hvordan makt blir rett, og om gråtonene og nyansene som har blitt glemt. Ikke minst nøster han opp den oppsiktsvekkende historien bak opprullingen av hjemmefrontens organisasjon XU, i det som Gestapo-sjef Siegfried Fehmer beskrev som sin mest vellykkede aksjon i Norge.
"Boken er så oppsiktsvekkende og viktig at den fortjener å bli grunnlag for en ny debatt om krigsårene her hjemme."
- Sten Inge Jørgensen, VG
"Det har neppe siden Jens Bjørneboe provoserte nasjonen med romanen «Under en hårdere himmel» (1957) vært formulert en skarpere og mer rammende kritikk av vårt rettsoppgjør i de første etterkrigsårene. En av høstens viktigste utgivelser."
- Geir Kjell Andersland, Bergens Tidende
"Den beste boka om krigen i Norge som jeg har lest er "Krigshistorien - Toralv Fanebust og sannheten.""
- Journalist og forfatter Arvid Brynes anbefaling i Dagsavisen
"Et forrykende oppgjør med oppgjøret."
- Historikeren Ivo de Figureido i Aftenposten
"Reiser spørsmål som er alvorlige og aktuelle, og ikke bare hva gjelder andre verdenskrig, men også i forhold mellom enkeltindivid og stat."
- Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv
"Fanebust gir utvilsomt viktige bidrag til krigshistorien[…] bringer oss nærmere den betennelsen som må ha satt seg i en tid full av traumer, rettskaffenhet, usikkerhet om egne valg og hevn."
- Mona Ringvej, Klassekampen
"Historien om dissidenten Fanebust er blitt kalt “den norske Dreyfus-saken”, med referanse til dommen mot den franske offiseren Alfred Dreyfus på slutten av 1800-tallet. Den kunne godt tatt spranget til kinolerretet. Det samlede norske filmmiljøet er herved tipset!"
- Kjetil Johansen i Ny Tid
"Frode Fanebust har skapt eit mektig epos som ikkje berre handlar om den store uretten som råka bestefaren: Det er òg eit svidande oppgjer med noregshistoria før, under og etter krigen."
- Arvid Bryne i Dag og Tid
"Frode Fanebust har åpnet kassene, studert dokumentbunkene, lest både eldre og nyere krigshistorie - og bestemt seg for å bruke bestefarens sak for å fortelle oss den sannheten om 2. verdenskrig som vi helst ikke vil høre."
- Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad
"Etter cirka 1800 utgivelser kan det være sunt at krigslitteraturen tar nye retninger."
- Frode Bjerkestrand i Bergens Tidene
"Trolig et av etterkrigstidens store justismord. Hvis du skal lese en ikke-skjønnlitterær bok på nyåret, anbefaler jeg denne."
- Thor Bjarne Bore, tidl. sjefredaktør i Stavanger Aftenblad
"Spennende som en krimbok. Men dette er ikke fiksjon, men fra virkelighetens Norge. Mye av det boka beskriver vil være ukjent stoff for mange, og mye virker i dag ganske utrolig. Frode Fanebust dokumenterer at det virkelig skjedde."
- Pål H. Djuve, kulturmagasinet Nøkkelen
"Frode Fanebust er sviende og satirisk ... alt som står i denne boken er riktig; det er bare en uvanlig massiv oppsamling av pinlige forhold knyttet til Norge og nordmenn under krigen."
- Kjetil Korslund, ARR Idéhistorisk tidsskrift