Legg til i ønskeliste
Gratis utdrag
- Sett i bokhyllen
- Les gratis utdrag
Administrasjonens makt ebok
449,-
Moderne demokratier som det norske kjennetegnes av en omfattende offentlig administrasjon. For å forstå politikk er det nødvendig å forstå ikke bare hvordan politikken fungerer, men også hvordan det politisk-administrative systemet fungerer.
Denne boken gir en grundig gjennomgang av hva slags politisk rolle den offentlige administrasjonen spiller. Første del beskriver administrasjonens plass i det representative demokratiet, og hvordan administrasjonen må balansere kryssende forventninger om f…
Ebok
449,-
Undertittel
om forholdet mellom politikk og administrasjon, og administrasjonens rolle som politisk aktør
Forlag
Fagbokforlaget
Utgitt
20 januar 2025
Lengde
200 sider
Sjanger
Fagbøker, Samfunnsvitenskap
Språk
Bokmål
Format
epub
DRM-beskyttelse
LCP
ISBN
9788245058062
Moderne demokratier som det norske kjennetegnes av en omfattende offentlig administrasjon. For å forstå politikk er det nødvendig å forstå ikke bare hvordan politikken fungerer, men også hvordan det politisk-administrative systemet fungerer.
Denne boken gir en grundig gjennomgang av hva slags politisk rolle den offentlige administrasjonen spiller. Første del beskriver administrasjonens plass i det representative demokratiet, og hvordan administrasjonen må balansere kryssende forventninger om faglig uavhengighet, partipolitisk nøytralitet og politisk lojalitet.
Dernest drøftes idealet om et klart skille mellom politikk og administrasjon, med vekt på klassiske bidrag fra Max Weber, Woodrow Wilson og Herbert Simon. Konklusjonen er at det er vanskelig å lage et slikt klart skille, og at politikk og administrasjon i de fleste moderne stater er tett sammenvevd.
Videre oppsummerer og syntetiserer boken hva slags politisk innflytelse administrasjonen kan ha på politikkens innhold, helt fra agendasetting, via policyutforming og vedtak, til iverksetting og evaluering. Boken tar også opp teorier om hva slags politisk aktør administrasjonen er, og hva slags empirisk støtte de ulike teoriene får.
Bokens siste deler oppsummerer hvordan synet på den offentlige administrasjonens politiske rolle har endret seg gjennom tre forvaltningspolitiske regimer: tradisjonell offentlig forvaltning, «New public management» og «New public governance». Avslutningsvis drøftes hva slags rolle den offentlige administrasjonen spiller i «det gode styresett».
Boken vil egne seg godt for kurs i offentlig politikk og administrasjon, samt for alle som ønsker en bedre kunnskap om det komplekse forholdet mellom politikk og administrasjon i et demokrati.
Dag Ingvar Jacobsen er dr.philos. og professor ved Universitetet i Agder. Han har gjennomført flere store empiriske undersøkelser, og publisert både bøker og artikler om organisasjon og ledelse, statsvitenskap og metode. Han er en mye brukt foredragsholder i Norge og resten av Norden.