Månedens forfatter – april
Mordene i Åre
Det er april og det betyr at vi skal bli kjent med en ny forfatter i spalten månedens forfatter. Denne gangen er det den svenske forfatteren Viveca Sten vi skal bli bedre kjent med.
Viveca Sten (f. 1959) ble født i Stockholm i Sverige. Gjennom oppveksten sin tilbrakte hun alle somre på øya Sandhamn i Stockholms skjærgård. Her samlet hun nostalgiske barndomsminner som senere skulle bli et bakteppe for krimhistoriene sine – som i sterk kontrast flyter over med lik og mord.
Viveca debuterte som forfatter tilbake i 2008 med krimromanen Farlig farvann. Det skulle bli første boka i krimserien som utspiller seg på Sandhamn, hvor hun selv tilbrakte sine barndomsår. De fire første bøkene fra Sandhamn-serien har siden blitt filmatisert og sendt som serie på TV.
Ved siden av å skrive krimserier har Sten også utgitt fagbøker innen juss, og en kokebok om svensk skjærgårdsmat. Hennes seneste krimbokserie er Mordene i Åre, hvor Offermakeren var første bok. Nå er Viveca aktuell med norsk lansering av bok nummer fire: Villederen.
Les mer om boka i intervjuet med Viveca Sten nedenfor.

Viveca Sten. Foto: Niclas Vestefjell

Villederen
Villederen er den fjerde delen i Mordene i Åre-serien, der Viveca Sten byr på intrikate mordgåter i den jämtlandske fjellverdenen.
En dag i januar tar seks festglade studenter toget til Åre for å stå på ski. Så går alt galt, og plutselig er de bare fem.
Var det en ulykke eller et kaldblodig mord? Mens spørsmålene hoper seg opp, stiger spenningen i gruppen. Venner settes opp mot hverandre når ingen kan forklare hva som skjedde den skjebnesvangre natten.
Les mer her
Dette er den fjerde boka i «Mordene i Åre»-serien. Kan du fortelle litt om hva som venter leserne denne gangen?
– Det er januar, og hvert år er det en uke i januar hvor studenter drar til Åre for å stå på ski og feste. Vi får følge seks unge voksne som tar toget opp, men bare fem kommer hjem igjen...
– Boka handler om hva som skjer når venner blir stilt mot hverandre, og ingen kan forklare hva som egentlig skjedde. Vi får også følge Hanna i hennes nye forhold, samtidig som Daniel nettopp har separert seg og må tilpasse seg livet som fraskilt småbarnspappa.
Historien starter med en vennegjeng som drar på skitur til Åre, men så skjer det noe dramatisk. Hva var inspirasjonen bak plottet?
– Jeg visste at handlinga skulle foregå tidlig på vinteren. I januar har vi noe i Åre som kalles studentukene. Det er rett og slett universitetsstudenter som drar opp og fester etter eksamen i januar. Jeg har to barn som har studert i Uppsala, som er Sveriges eldste universitetsby. Nå tok jeg sjansen på å nærme meg mine barns liv, uten å bruke deres virkelige opplevelser.
Vennegjengen i Villederen blir satt under et ekstremt press etter en tragedie. Hva synes du er mest interessant med å utforske gruppepsykologi i krim?
– Jeg syntes det var interessant å starte fra et lukket rom – som det lett blir når man snakker om gruppepsykologi. Det er spennende å skrive om få karakterer og la deres dynamikk skape spenning i historien. I boka vet ikke de unge hvem som snakker sant og hvem som lyver. Det skaper en utrolig presset stemning som jeg ville utforske. Jeg husker også selv livet som ung voksen – da vennene var den viktigste gruppen man identifiserte seg med. Den intense dynamikken i en gjeng kan bli både destruktiv og mobbende.
Åre er en sentral del av denne serien – både som et idyllisk bakteppe og som en scene for brutale forbrytelser. Hva er det med nettopp dette stedet som gjør det så spennende å skrive om?
– Jeg elsker å skrive om Åre og invitere leserne mine til dette fantastiske stedet. Det er ubeskrivelig vakkert, men også livsfarlig når været snur på et øyeblikk. Åre er den tredje hovedpersonen i bøkene mine.
Etterforskerne Hanna Ahlander og Daniel Lindskog har sine egne personlige utfordringer i tillegg til saken de etterforsker. Hvordan jobber du med å balansere krimplottet med deres privatliv?
– Nå får dere et skikkelig forfattersvar, men det er faktisk karakterene i boka som bestemmer. Jeg er ikke helt sikker på hvordan historien deres skal ta form når jeg begynner å skrive, og jeg synes kanskje ikke det er så mye balanse mellom jobb og privatliv, men heller at de skal føles som virkelige personer. Vi har alle perioder i livet hvor det private tar over. For meg er det viktig at de føles som mennesker av kjøtt og blod.
Du ble kåret til Årets svenske krimforfatter i 2024, hva betyr denne anerkjennelsen for deg?
– Det betyr utrolig mye å få en slik anerkjennelse. Da jeg hørte om utmerkelsen ble jeg både overveldet og lykkelig. Det er en stor ære å vinne en pris som leserne står bak.
Krim kan være både underholdende og tankevekkende. Hva håper du at leserne sitter igjen med etter å ha lest Villederen?
– Først og fremst håper jeg de blir underholdt, men jeg synes også det er viktig å smyge inn samfunnsaspekter der det passer. Her handler det om tillit og risikoen for at unge voksne tar katastrofale valg uten at voksenverdenen griper inn.
Hvordan ser en typisk skriveøkt ut for deg?
– Når jeg er i en skriveperiode, holder jeg meg til faste rutiner! Nesten hver dag starter med en yogatime. Deretter skriver jeg i noen timer, og midt på dagen tar jeg gjerne noen timers skitur – enten i slalombakken eller på langrenn. Deretter fortsetter jeg å skrive til klokken blir sju. Jeg har fantastisk utsikt fra skrivebordet mitt over Åre, så her er det et privilegium å sitte og jobbe.
Hvilke bøker gleder du deg til å lese i år?
– I vår kommer min datter Camilla Sten til å gi ut sin første bok skrevet direkte for det engelske markedet – den gleder jeg meg virkelig til! Og så kommer min forfatterkollega Kristina Olsson med en ny bok i sin August Strindberg-serie. Jeg må også innrømme at jeg virkelig gleder meg til den fjerde boken i Empyriet-serien av Rebecca Yarros
Takk for praten, Viveca. Kos deg videre i solveggen i Åre