Våre anbefalinger – desember
Utforsk en verden av leseglede – vi gir deg våre beste personlige anbefalinger inn mot julen.
Desember har ankommet, og vi står ved slutten av et rikt bokår. For bokelskere er dette ikke bare en tid for julelys og snøfnugg, men også en periode for å reflektere over de litterære skattene som har fylt våre dager gjennom året.
Hvert kvartal setter vi i EBOK.NO-redaksjonen oss ned for å komme med våre beste bokanbefalinger, og med det en enestående innsikt i redaksjonens personlige bokskattkammer.
I en verden hvor algoritmer ofte styrer bokanbefalinger, gir våre personlige anbefalinger et pust av autentisitet. I stedet for maskinelle algoritmer som kjenner dine lesepreferanser basert på tidligere valg, gir denne spalten deg anbefalinger fra oss, bokelskerne i EBOK.NO, som deler av våre personlige opplevelser og leseglede.
Gjør deg klar for en litterær reise full av inspirasjon og oppdagelser – her er våre siste anbefalinger for året.
God bok! 🤩
LENE ANBEFALER
«Da vi var yngre»
Det at teksten er ribbet for tegnsetting gjorde at jeg på forhånd var litt skeptisk. Men så er den faktisk noe av det vondeste og vakreste jeg har lest! Det er lenge siden en bok har gjort et sånt sterkt inntrykk på meg, og kanskje ble jeg ekstra berørt fordi jeg selv har en 13 år gammel sønn som vokser opp i Oslo i dag, akkurat slik som Ivor og kompisene.«Da vi var yngre» er en brutal oppvekstskildring om en guttegjeng som ramler utenfor. De blir raskt både narkomane og kriminelle. Det går så raskt at gutta nærmest ikke merker det selv. Boka handler om rus og vold, om fedre som ikke er til stede, om vanskelige familieforhold og et barnevernsystem som ikke fungerer. Men den handler også om sterke vennskap, snille bestemødre og den første forelskelsen - skrevet med varme, sårhet og humor. Som leser blir du invitert med på innsiden av kompisgjengen og inn i hodet til noen overraskende reflekterte gutter som aldri egentlig fikk en ordentlig sjanse.
Etter å ha lest boka, har jeg tenkt mye på hva som skal til for at ungdom som Ivor og kompisene ikke havner utenfor. Det er et spørsmål uten et enkelt svar, men det jeg er sikker på, er at vi må gi dem håp!
«vi skulle bli 2pac og zlatan og jordan
og tyson og elden og
banksy og gründer som musk så det
var ikke drømmer vi
mangla men håp og derfor vi er her i
dag og blir chapo»
-Oliver Lovrenski, «Da vi var yngre»
Anbefales på det varmeste.
Les den!
JULIE H. ANBEFALER
«Min egen stemme»
Britney Spears er uten tvil en av de mest ikoniske artistene i popmusikkens historie, og hennes påvirkning strekker seg langt utover bare musikken. For de som ikke har dykket inn i hennes katalog eller historie, er det på tide å gjøre det, og en fin start er denne boken.
Boken starter i sørstatene, nærmere bestemt Kentwood, Louisiana hvor Britney er født og oppvokst. Her beskriver hun at hun fra tidlig alder frykter faren sin. Familielivet fremstår dysfunksjonelt med fyll, fattigdom og kaos. Og hvor føler Britney seg tryggest? På scenen.
Det er ikke bare musikken som gjør Britney til en fascinerende figur. Hennes livshistorie, fra å være et popikon fra en ung alder til å navigere gjennom personlige utfordringer og rettssaker, gir en innsikt i presset som følger med kjendisstatus. Vi får også en vond påminnelse om det manglende fokuset rundt mental helse.
For første gang besvarer Britney en rekke ubesvarte spørsmål om den turbulente kjendistilværelsen og om det 13 år lange vergemålet under faren.
I dag er hun fri – det feires med denne boken.
Denne boken er for alle som er vokst opp på 90-tallet og lengter tilbake til Y2K. Og såklart; er du en ihugga Britney-fan, så er dette boken for deg!
CHRISTOPHER ANBEFALER
«Sammenvevde liv»
«Sammenvevde liv» av den britiske biologen og forfatteren Merlin Sheldrake er en dyptgående og fascinerende utforskning av verden under våre føtter – verdenen til soppene. Vi blir tatt med på en oppdagelsesreise gjennom de utrolige og komplekse samspillene mellom sopp og planeten vår.
Boka åpner med at Sheldrake formidler sin personlige fascinasjon for sopp og deres mangfoldige roller i naturen. Han kombinerer elegant vitenskapelige fakta med fortellinger fra egne opplevelser, og dette gjør boka både tilgjengelig og engasjerende for en bred leserskare.
Enten du plukker sopp selv eller kjøper ferdigplukket på butikken, eller er fan av spillet og TV-serien «The Last of Us» – denne boka er informativ for alle.
I boka lærer du om mykorrhiza, det symbiotiske forholdet mellom sopp og planter, hvor de gjør en byttehandel for overlevelsens del. Du kan lese om Cordyceps, bedre kjent som zombiesopp, som infiserer og styrer sine insektofre som marionetter. Og vi blir introdusert for soppens helsebringende effekter på mennesker, samt den psykedeliske soppens bevissthetsendrende egenskaper på menneskesinnet – og hvordan det forskes på bruk av psykoaktiv sopp i behandling av mentale lidelser som angst, alvorlig behandlingsresistent depresjon, PTSD, og avhengighet.
Selv om boka primært fokuserer på soppens biologiske betydning, strekker Sheldrake seg også inn i filosofiske og kulturelle aspekter av forholdet mellom mennesker og sopp. Dette gir boka en ekstra dimensjon og inviterer oss til å reflektere over vår egen forbindelse med naturen.
JULIE P. ANBEFALER
«Påklederen»
Thorvald Steen er kjent for sine historiske romaner hvor han utforsker og belyser sider av historien som ikke er allment kjent om viktige hendelser og personer:
«Det jeg har prøvd å avdekke fra 1989 og til i dag, er de hvite feltene eller delene av historien som av politiske, religiøse og kulturelle grunner befinner seg i skyggen.» Hans siste roman «Påklederen» er intet unntak. Påklederen tar deg rett inn historien om Det fjerde korstoget til Jerusalem i 1204 ledet av dogen i Venezia, Enrico Dandolo.
Fanget i en leilighet i Konstantinopel, møter vi dogens tidligere 1.sekretær Massimo Gasparino, nå degradert til påkleder. Massimo Gasparino er øyevitne til korsfarernes voldsomme plyndringer og massakrer i byen og skriver i hemmelighet på et brev til pave Innocens 3. I brevet beskriver han alt det grufulle han blir vitne til, og det er hans skildringer vi som leser blir en del av.
Steen har skrevet en perle av en historisk roman! Glem Netflix og HBO, dette er en fantastisk pageturner det er umulig å legge fra seg. Det er en true crime fra middelalderen med øyenvitne skildringer av krigsforbrytelser utført av dogen i Venezia og hans menn for å knuse Konstantinopel og berike seg selv.
Det er spennende, det er grusomt og man blir sendt tilbake i historien som tilskuer til et uhyggelig drama basert på virkelige hendelser. Farger, lukt, frykt, smerte, skrik og fortvilelse er så levende beskrevet at alle sanser blir berørt.
Påklederen er bedre enn den beste spenningsserie og den inspirerer til videre neddykking i Steens forfatterskap og da særlig hans 7 kritikerroste historiske romaner – eller at en sporenstreks får lyst til å studere middelalderhistorie på Blindern!
CHARLOTTE ANBEFALER
«Stargate»
Stargate er en liten perle av en bok om Ronja og storesøsteren Melissa som bor på Tøyen med den alkoholiserte faren sin. Jula nærmer seg, faren har mistet jobben for n'te gang og de to søstrene legger en nokså ambisiøs plan for å få ting til å gå rundt.
Det er nesten rart at en bok om omsorgssvikt, rusmisbruk og fattigdom kan være morsom, men det er den altså. Den er også vanvittig trist, og vekker ikke så reint lite harme på vegne av dem som har aller minst. Man er innom hele følelsesregisteret på en gang kan du si.
Ingvild H. Rishøi er kjent for å skrive om de mest sårbare og misforståtte i samfunnet vårt, og jeg kan ikke huske å ha lest en finere bok om hvordan det er å være barn av en rusavhengig. Rishøi er en av mine favorittforfattere, og hvis du leser Stargate blir hun nok en av dine også!