Våre anbefalinger – juli
Oppdag nye favorittbøker – vi gir deg våre personlige anbefalinger til sommerferien
Å finne ei god bok kan være en stor utfordring i seg selv, litt som å lete etter nåla i høystakken når man tar det enorme utvalget som finnes hos nettbokhandlere som EBOK.NO i betraktning.
De fleste nettbaserte bokhandlere bruker algoritmer og maskinlæring for å analysere dine tidligere kjøp, lesehistorikk og søk for å foreslå nye bøker som passer dine preferanser. Disse anbefalingene kan være svært nyttige for å finne nye bøker og forfattere, men av og til ønsker man kanskje å utvide horisonten sin eller finne ny inspirasjon fra ekte bokelskere.
På verdens bokdag 23. april lanserte vi vår nye bloggspalte Våre anbefalinger her på EBOK-bloggen. En spalte hvor vi gir deg våre beste boktips. Nå er sommeren her for fullt, og vi er klare med nye boktips inn mot sommerferien. Her finner du noe for alle!
LENE ANBEFALER
«Detaljene»
«Detaljene» er en nydelig roman om relasjoner og hvordan de påvirker livene våre.
Boken er bygget opp rundt fire personer som har hatt stor betydning i jeg-personens liv, men som ikke lenger er en del av det. Ungdomskjæresten Johanna, den spesielle og uforutsigbare venninnen Niki, musikeren og den store kjærligheten Alejandro, og moren Birgitte. «Detaljene» er så utrolig velskrevet og beskriver minner om vennskap og kjærlighet på en så vakker måte at man innimellom får frysninger.
–«Jeg har fått mer enn en full dose magi i livet mitt, og oftest i møte med andre.»
Anbefales på det sterkeste!
Les mer om boka her
CHARLOTTE ANBEFALER
Under radaren»
Jeg er ingen stor thriller-/krimleser, så når jeg først skal fleske til med spenningslitteratur må det være noe som fenger meg umiddelbart. «Under radaren» er en sånn bok.
Ti amerikanere har blitt valgt ut til å delta i en konkurranse i regi av teknologigiganten WorldShare (se for deg Facebook på steroider) og CIA. Premisset er enkelt: holde seg skjult i 30 dager mens verdens ledende sikkerhetseksperter tar i bruk alt av tilgjengelig overvåkingsteknologi for å finne deg. En av de ti utvalgte er den 33 år gamle bibliotekaren Kaitlyn Day, som viser seg å være langt vanskeligere å få tak i enn sikkerhetsekspertene hadde trodd. Har hun kanskje andre grunner til å delta i konkurransen enn premien på 3 millioner dollar?
Boka har alt det man kan forvente av en solid thriller: spenning, originalitet og noen elleville plot twists, som det heter på godt norsk. Det er også fint å få bekreftet det jeg alltid har ment: at bibliotekarer er best i alt.
Les mer om boka her
Julie H. anbefaler
«Jeg er glad mamma døde»
Hva er det med barnestjerner og Hollywood som gjør at vi blir så fascinerte? I Jeg er glad mamma døde får vi et innblikk i en bekmørk historie bak fasaden. Samtidig er boken hysterisk morsom.
Den tidligere barnestjernen Jennette McCurdy beskriver hvordan det er å ha en mor som lever ut sine forskrudde drømmer gjennom henne og hvordan hun tar tilbake kontrollen over sitt eget liv.
Seks år gammel skal Jennette på sin aller første audition for en rolle i en TV-serie. Dette blir etterhvert alt hun kjenner til. Auditions, sove, Audutions, Spise, Auditions. Hennes mors største ønske er at hennes eneste datter skal bli en verdensstjerne. Men deler Jennette den samme drømmen? Veien hit kommer ikke gratis, og dette blir starten på et liv preget av spiseforstyrrelser, avhengighet og misbruk.
Morens kontrollbehov strekker seg så langt at moren dusjet, sminket og veide Jennette til hun var ung voksen.
Fortalt med en god porsjon galgenhumor, og en tydelig stemme, er dette en bok om å bli selvstendig, stå opp for seg selv, og gledene ved å vaske sitt eget hår. Les den!
Les mer om boka her
Christopher anbefaler
«Maskiner som tenker»
Hvis du har sett filmer som 2001: En romodyssé, Terminator, the Matrix eller Ex Machina, vet du utfallet av datamaskiner og programmer som utvikler selvbevissthet; de vil ta over verden og det ser mørkt ut for menneskeheten – eller det er i hvert fall det vi gjennom sci-fi-sjangeren har blitt fortalt. Men stemmer det? Bør vi frykte fremtiden med kunstig intelligens?
Inga Strümke har doktorgrad i partikkelfysikk, og forsker på kunstig intelligens. Hun er forfatteren bak en av sommerens mest populære bøker – Maskiner som tenker.
Boka ser på spennende temaer knyttet til kunstig intelligens, maskinlæring og den potensielle fremtiden vi kan møte når maskiner begynner å tenke på egenhånd. Strümke tar leserne inn i en verden der avanserte algoritmer og datamaskiner ikke bare utfører oppgaver og beregninger, men også utvikler egne tanker og ideer.
Strümke diskuterer både mulighetene og utfordringene knyttet til denne utviklingen, og stiller viktige spørsmål om etikk, menneskelig identitet og samfunnsmessige konsekvenser. Hun tar også opp spørsmål om potensielle farer ved å gi maskiner for mye makt og autonomi.
Enten du vegrer deg for moderne teknologi, eller om du elsker de teknologiske fremskrittene, vil denne boka absolutt være en verdifull tilvekst til bokhylla, og gi deg tyngden du trenger for å diskutere A.I. i jobblunsjen, med familie eller på fest.
Les mer om boka her
Julie P. anbefaler
Psykologisk krim er Fossums varemerke, og mange av oss har et langvarig forhold til hennes sindige etterforsker Konrad Sejer.
Selv har jeg slått opp med Konrad Sejer og lagt min elsk på Fossums etterforsker Eddi Feber.
«Farvel, Farah Diba» er Karin Fossums tredje Eddi Feber-krim, og vi møter et persongalleri sterkt preget av psykisk og fysisk smerte.
Kandis, snart 6 år, kidnappes midt på dagen. Kandis’ far, en invalid og dysfunksjonell enkemann ødelagt av sorg over tapet av sin kone, har bare vært borte fra huset en liten time, maks halvannen. Det antas at motivet bak kidnappingen er hevn, men underveis i etterforskningen skjer det en rekke forbrytelser som settes i sammenheng med kidnappingen.
Vitner har i tillegg observert en blå kassebil registrert på en dømt overgriper. Eddie Feber og teamet hans har veldig dårlig tid. Klarer de å finne Kandis i live?
«Farvel, Farah Diba» er en krim som setter seg i hjertet og får hårene til å reise seg. Handlingen spenner over et tidsrom på få dager, og vi følger Feber og etterforskningsteamets kamp mot klokken og statistikken.
Fossum lar oss ta del i Kandis følelser og forhold til kidnapperen så en kjenner det på kroppen selv. En kjenner lukt, føler frykt, men også et snev av kjærlighet og varme i det obskure forholdet som oppstår mellom kidnapper og offer.
Farvel, Farah Diba er snart tilgjengelig som ebok. Det er bare å stålsette seg, den setter seg rett i hjertet!
Les mer om boka her