Jul 09, 2025 · Våre anbefalinger

Våre beste bokanbefalinger for sommeren

Tekst Christopher Opso, Lene Røren, Julie G. Holm, Julie E. Prestø, Charlotte Skjold og Julie Skrøder

Utforsk en verden av leseglede i sommer 

Sommeren er den perfekte tiden for å koble av med en god bok. Nå gir vi deg våre beste personlige anbefalinger for sommeren. 
Du finner også en full oversikt over alle bøker vi har anbefalt her.

Sommeren er her, og det betyr en ny runde med håndplukkede anbefalinger fra oss i ebok.no-redaksjonen! Vi gir deg et unikt innblikk i våre favorittbøker akkurat nå.

For late dager i sola, lange, lyse kvelder eller som perfekt reisefølge - vi har funnet de beste bøkene for deg. Her finnes noe for enhver smak, uansett hvor du tilbringer ferien.

Sjekk ut våre personlige anbefalinger nedenfor:

vi anbefaler bilder av gjengen

Fra øverst venstre: Lene Røren, Christopher Opso, Julie E. Prestø og Julie G. Holm.

bomberen thumb

Christopher anbefaler

«Bomberen» av Samuel Bjørk

En kvinne går inn på T-banen i Oslo iført bombevest. Klokken 09:07 eksploderer det. Kongehuset evakueres, byen stenges ned, og en mystisk stemme ringer en VG-journalist: Dette var bare begynnelsen, og hvert døgn vil en ny bombe gå av. Det er utgangspunktet for Bomberen, den nye thrilleren fra Samuel Bjørk, som leverer et heseblesende kappløp mot klokka med etterforsker-duoen Holger Munch og Mia Krüger i spissen.

Når en bombe går av hver 24. time, må Munch og Krüger tolke de kryptiske sporene gjerningspersonen etterlater, figurer, bøker og gåtefulle meldinger, i tide til å stoppe neste eksplosjon. Samtidig brukes journalisten Jessica Blomqvist som en ufrivillig kanal for kommunikasjon.

Bjørk skriver med god driv, med korte kapitler og flere parallelle tråder som knyttes sammen. Bomberen er underholdende og akkurat så mørk og mystisk som nordisk krim bør være. Boka er litt preget av krimklisjeer, men tempoet og intensiteten veier i stor grad opp for det. Det hele minner om både Broen og Millennium-serien.

Bjørk skriver effektivt og filmatisk, og det er ikke vanskelig å se for seg at boka ville fungert godt som film, eller en mini-serie på TV.

Les mer om boka her

en lykkelig slutt

Lene anbefaler

«En lykkelig slutt» av Anne Louise Morseth

Er du klar for en romantisk komedie i bokform? Da må du lese En lykkelig slutt! Den har alt som en skikkelig god romance bør inneholde.

Vi møter den håpløse romantikeren og mindre vellykkede ungdomsbokforfatteren Karoline «Karo» Løwe. Under bokmessen i Gøteborg går Karo viralt på TikTok etter en fuktig karaokefest. Hun har nemlig utfordret selveste Love Sandström, en kjekk, småarrogant bestselgende forfatter av dystopiske romaner, til å skrive en kjærlighetsroman. Etter elleve tusen likes og to tusen nye følgere får Karo en møteinvitasjon fra Loves anerkjente norske forlag. Markedsavdelingen har sett et stort salgspotensial: Love&Løwe – en kjærlighetsroman!

Gjennom skriveprosessen faller Love og Karo uventet for hverandre, og mens prosjektet skrider frem oppstår det flere komplikasjoner som kan sette en stopper både for kjærligheten og bokprosjektet.

Vi får servert pikante sexscener, sjalusidrama, familiehemmeligheter og andre forviklinger. Kan det virkelig bli en lykke slutt?

En lykkelig slutt er både sjarmerende, morsom og ikke minst veldig underholdende. Med andre ord en perfekt bok for late, varme sommerdager!

Les mer om boka her

mysteriet på capri

Julie E.P. anbefaler

«Mysteriet på Capri»  av Anders og Anette de la Motte

Det blir ikke sommer uten en skikkelig kosekrim, helst fra Italia hvor mat, vin og drap er i fokus. Derfor har jeg hver eneste sommer lest minst et par bøker i min guilty pleasure-serie, bøkene om Il commissario Montalbano skrevet av Andrea Camilleri. En skikkelig kosekrim fra en fiktiv by på Sicilia (tre av bøkene i serien ble i sin tid oversatt fra italiensk til norsk av litteraturkritiker, forfatter og oversetter Jon Rognlien).

Helt til nå. Jeg har nemlig funnet en ny serie som tikker av alle boksene for den ultimate sommerboken: jeg har vært med på å løse en krimgåte på Capri sammen med de la Mottene! 

Jeg ha lært meg italienske fraser, spist på de beste restaurantene, fått anbefalt de fineste viner og vært med på besøk til de nydeligste perlene på Capri, samtidig som jeg har vært med på å løse et krimmysterium i beste Agatha Christie stil. I tillegg er det ispedd en dæsj med kjærlighet så en får litt feelgood-stemning med på kjøpet.

Krimkongen Anders de la Motte har nemlig sammen med sin kone, halvt italienske Anette, skrevet en kose-sluke-krim som anbefales på det varmeste til sommerferien.

Mysteriet på Capri er første bok i en ny serie kalt Mord under solen utgitt på Kagge Forlag. Vi møter historielæreren Hugo Lind som har meldt seg på en mat- og kulturreise til Capri i regi av turarrangør Belmonte Travels,  ledet av italienske Lara. Reisefølget nyter alt Capri har å by på av pittoreske omgivelser og museer, vakker natur i tillegg til mat og drikke. Alt er strålende helt til et lik blir funnet i sjøen med en Belmonte Travels-brosjyre i lommen.

Hva mer trenger en når man skal slappe av på stranden eller lytte til en lydbok på bil- eller togtur i løpet av sommerferien?

Mysteriet på Capri er en skikkelig kose-sluke krim med alt du trenger av ingredienser til sommerferien. Faktisk ble jeg så hektet at jeg måtte kjøpe neste bok i serien som nettopp er utkommet på svensk med handlingen lagt til Amalfikysten. Det kommer flere bøker, alle med handling i Italia og det er bare å glede seg!

Sjekk de la Mottene ut på Instagram: Mordundersolen

Les mer om boka her

det gamle barnet

Charlotte anbefaler

«Det gamle barnet» av Jenny Erpenbeck

Jenny Erpenbeck kommer til å vinne Nobelprisen i litteratur, dere hørte det her først. Ok greit, dere har sikkert allerede hørt det fra kritikere, bokhandlere og andre lesere som også har latt seg begeistre av den tyske forfatteren. Det gamle barnet er debutboka til Erpenbeck, og har endelig blitt oversatt til norsk. 

Dette er en underlig liten roman om et barn som blir funnet alene på gata midt på natta. Hvem hun er og hvor hun kommer fra er det ingen som vet, ikke engang barnet selv. Det eneste hun vet er at hun er 14 år gammel. Et spennende og noe uvanlig utgangspunkt, med andre ord. Hun blir tatt med til byens barnehjem, hvor hun prøver å finne seg til rette blant de andre barna. Det lykkes hun dessverre ikke kjempegodt med. Jeg vil ikke si noe særlig mer enn at det av og til er ganske kjipt å være 14 år, men at det nok er ekstra kjipt å være akkurat denne 14-åringen. Det som derimot ikke er kjipt, er boka. Den er faktisk veldig, veldig god – og fortjener definitivt en plass på leselista di i sommer!

Les mer om boka her

Vi var de håpefulle

Julie S. anbefaler

«Vi var de håpefulle»  av Rebecca Makkai.

I Vi var de håpefulle tas vi vekselvis med til to tidsepoker og byer – 1980-tallets Chicago og nåtidens Paris. I Chicago er AIDS-epidemien i ferd med å sette dype spor i miljøet rundt Yale og vennene hans. I Paris følger vi Fiona 30 år senere mens hun forsøker å gjenforenes med datteren sin. Samtidig bærer hun på minnene fra en fortid preget av sykdom og tap.

Dette er en vond, vakker og viktig bok. Vi tas med inn i homohistoriens kanskje dystreste epoke samtidig som at karakteren vi møter, fylt av håp og medmenneskelighet, står i sterk kontrast til lidelsene som utspiller seg blant dem. Dette er en bok om vennskap, mot, kjærlighet og identitet og den minner oss på hvorfor vi aldri må glemme historiene til dem som ikke fikk fortalt sin egen.

Jeg vil anbefale Vi var de håpefulle til alle som liker store romaner og som ikke er redde for å bli berørt.

Les mer om boka her

pasientrom 42 - thumb

Julie H. anbefaler

«Pasientrom 42»  av Nikoline Riis Lindahl

Dette er en bok som satte seg - og som jeg ikke slipper med det første.

Pasientrom 42 er en rå, ærlig og dypt rørende skildring av hvordan det er å være alvorlig syk - og samtidig være pasient i et system som ofte ser diagnosen før mennesket. Nikoline Riis Lindahl skriver om to år på lukket avdeling med en livstruende spiseforstyrrelse, og det gjør hun med en innsikt og styrke som traff meg midt i magen.

Det er vondt å lese om hvordan tvangsbehandling, beltelegging og isolasjon ble en del av hverdagen hennes - ikke fordi hun nektet hjelp, men fordi systemet ikke visste hvordan de skulle møte henne på annet vis. Samtidig er det en bok med lys i: Når hun endelig får psykoterapi, og blir møtt som et helt menneske, skjer det noe. Det ga meg tro på at det finnes andre måter å hjelpe på. Mer menneskelige måter.

Det jeg kanskje sitter mest igjen med, er hvor utrolig viktig det er at vi får høre disse historiene. Ikke bare for å forstå hvor mye som står på spill i psykiatrien - men for å bli minnet om verdien av empati, tid og tillit.

Jeg anbefaler denne boka til alle som jobber i helsevesenet, til deg som har kjent på spiseforstyrrelser selv, til pårørende - og egentlig til hvem som helst som vil forstå mer om hva det vil si å være syk i møte med et system som ofte prøver å reparere uten å lytte.

Pasientrom 42 gjør vondt å lese - men jeg er så takknemlig for at jeg gjorde det. Den blir med meg lenge.

Les mer om boka her