Åsa Larsson er månedens forfatter og aktuell med årets beste svenske krim 2021!
Det er mars og EBOK.NO er tilbake med vår faste månedlige spalte, månedens forfatter. I februar stiftet vi bedre bekjentskap med den ferske forfatteren Johan Høst. Denne måneden skal vi derimot møte en gammel krimkjenning fra Sverige.
Årets tredje månedens forfatter er ingen ringere enn den svenske krimdronningen Åsa Larsson. Hun startet sin karriere som skattejurist, men fant mye glede i å skrive. I 2003 debuterte hun med sin første kriminalroman Solstorm. Boka ble raskt en bestselger i Sverige, og for boka ble Åsa også tildelt prisen årets beste debutant.
Gledelig gjensyn
Åsa Larssons populære krimserie om advokaten Rebecka Martinsson gjør nå comeback, når Larsson kommer med bok nummer seks i serien. Boka hylles i hennes hjemland og har allerede fått strålende anmeldelser, samt blitt kåret til årets beste svenske krim 2021.
Også i Norge får Larsson nå supre anmeldelser. Adresseavisen ruller seks øyne på terningen, mens både VG og Dagbladet gir terningkast fem til Fedrenes misgjerninger. I sin anmeldelse for Adresseavisen skriver Ole Jacob Hoel følgende; «Dukker det opp en bedre krimbok på norsk i 2022, vil jeg bli svært overrasket.»
Den sjette boka i serien, Fedrenes misgjerninger, er nå lansert på norsk som både som lydbok og ebok. Åsa Larsson blir også å se på den norske krimfestivalen i Oslo i mars, hvor lesere og fans får anledning til å møte stjerna.
Vi tok en prat med forfatteren om boka, skriveprosessen og hva Åsa selv leser av bøker. Les mer nedenfor.
Fedrenes misgjerninger av Åsa Larsson
I denne sjette spenningsromanen om Rebecka Martinsson handler det om uoppklarte mysterier, familie og relasjoner, ny og gammel kjærlighet, korrupsjon og makt i lokalsamfunnet.
Les mer her
Fortell oss kort om din nye bok, Fedrenes misgjerninger. Hva handler den om?
– Boka handler selvfølgelig om drap. Og kjærlighet. Det handler om at vi skal arve sorger og tap fra foreldrene våre. Det handler om boksing, vennskap og skogen. Og hunder, alltid hunder. Men også noe å le av.
Hvordan oppsto ideen til bokserien med Rebecka Martinsson?
– For over tyve år siden fikk jeg mitt første barn. Jeg burde vært kjempeglad, men jeg følte meg ganske deprimert. På den tiden bodde jeg i Stockholm, jobbet som skatteadvokat og alt var veldig bra. Jeg lengtet etter å skrive. Og jeg lengtet hjem, nordover. Å skrive denne serien som foregår i Nord-Sverige ble en måte å kurere hjemlengselen min på.
Hvor går veien videre med bokserien?
– Veien slutter her. Fedrenes misgjerninger er den siste og avsluttende delen av Rebecka Martinsson-serien. Jeg bestemte meg helt fra starten at det skulle være seks bøker om henne hvis noen ville gi dem ut. Hvis ingen ville gi dem ut, tenkte jeg: «da skal jeg skrive tre bøker om henne før jeg gir opp og skriver noe annet».
Hva ønsker du at leseren av boka skal sitte igjen med etter å ha lest den?
– Åh, jeg vil selvfølgelig at leseren skal føle den fantastiske følelsen av å være i en annen verden en stund. Og at de leser saaaaakte mot slutten fordi de ønsker å forbli i den verden så lenge som mulig.
Har pandemi-årene påvirket deg og skriveprosessen – og på hvilken måte?
– Jeg har virkelig tilhørt den privilegerte delen av befolkningen under pandemien, siden jeg har kunnet jobbe hjemmefra som vanlig, i mitt eget hus og hage. Jeg har gått masse turer med hundene i skogen. Sønnen min, som studerer på universitetet, kom hjem og studerte hjemmefra. Han er en veldig disiplinert ung mann (noe han IKKE har arvet fra sin mor). Hver søndag stryker han nemlig ukens skjorter, selv om han bare skal sitte hjemme og studere.
– Under arbeidet med boka prøvde jeg å kopiere rutinene hans; grøt klokken sju, begynne å jobbe klokken åtte, så jobbe førti minutter, pause i tjue og så videre. Klokka ti skal du spise et egg, klokka tolv skal du spise lunsj og klokka to skal du ut for å trene. Jeg er vanligvis ganske uorganisert, så det var veldig bra for meg.
Hvilke bøker står på din leseliste om dagen? Og er det noen bøker som har formet deg som forfatter?
– På leselisten min akkurat nå ligger faktisk Ingvild H Rishøis noveller som ikke er oversatt til svensk. Jeg ville vanligvis aldri prøvd å lese på norsk eller dansk, men hva skal man gjøre når hun er så god? I tillegg står John Ajvide Lindqvists Vänligheten.
– Det er så mange forfattere som har vært med å forme meg, deriblant Kerstin Ekman, E. Annie Proulx. I det siste har jeg lest og studert forfatterskapet til Sally Rooney, Elizabeth Strout og Ingvild H. Rishøi. I etterkant har jeg spurt meg selv; Hvordan i alle dager klarer de å få til dette?