Jun 03, 2022 · månedens forfatter

Månedens forfatter: Tom Egeland

Tekst Christopher Opso

Bilde av Tom Egeland - månedens forfatter juni

Ny Bjørn Beltø-roman hvor antihelten tar opp jakten på Odins opprinnelse.


Det er juni og vi er klare for å avsløre en ny forfatter i vår faste månedlige spalte, månedens forfatter. Denne sommerlige måneden er det den hardtarbeidende krimforfatteren Tom Egeland som får skinne som månedens forfatter hele juni. 

Tom Egeland (f. 1959) har utgitt 28 bøker, hvor 21 av romanene har blitt oversatt til 24 språk. Tom har opprinnelig bakgrunn som journalist, men ga ut sin første bok allerede i 1988. Fra 2006 begynte han å jobbe fulltid som forfatter.

Egeland har mottatt en rekke litterære priser for sine bøker, deriblant Rivertonprisen, ARKs barnebokpris og Riksmålsprisen. Utover å skrive egne bøker har han fungert som bokanmelder i VG (2011-2018), vært president i det krimlitterære selskapet Rivertonklubben (2015-2019), styremedlem i Den norske Forfatterforeningen (2010-2018) og juryleder for riksmålsprisen. 

Tom Egeland som er oldebarnet til dikteren Jon Flatabø, har i et intervju med Aftenposten fortalt at den fiktive kriminalromanfiguren Bjørn Beltø faktisk er oppkalt etter Egeland sin oldefars to pseudonymer: Bjørn Botnen og Sven Beltø. 

I år er det 25 år siden Tom Egeland begynte på den første historien om Bjørn Beltø. Nå er Egeland endelig tilbake med en ny krimroman om antihelten Beltø.

I den tiende boka om arkeologen Bjørn Beltø leder han utgravingen av en vikinggrav på et norsk høvdingsete hvor de finner et skjelett som ikke har noe i graven å gjøre. Med seg på laget har han datteren Angelina som han fikk vite om i boka Sølvmyntene. Det viser seg at de har snublet over et mysterium der linjene trekkes mellom gammeltestamentlige myter og norrøn mytologi.

I anledning den tiende boka i serien om Bjørn Beltø tok vi en prat med den norske krimforfatteren om boka, prosessen bak, og veien videre med bokserien. Nedenfor kan du lese mer.


(artikkelen fortsetter under)

Metusalem-prosjektet

Metusalem-prosjektet

Ny Bjørn Beltø-roman hvor antihelten tar opp jakten på Odins opprinnelse.

Les mer her


Fortell oss kort om din nye bok, Metusalem-prosjektet.

I en norrøn grav like ved Værne kloster – der den første boken i serien, Sirkelens ende, åpnet – finner arkeolog Bjørn Beltø et særdeles mystisk skjelett. Funnet sender Bjørn og hans datter Angelina ut på en reise rundt om i Europa og så helt til USA. Spørsmålene er mange: Hvem var egentlig guden vi kjenner som Odin? Kan han ha vært en høvding fra Azov i Russland? Kan det i det hele tatt tenkes at mennesker kan bli så gamle som bibelske Metusalem, som angivelig ble 969 år? Hvorfor dør vi, egentlig? Og hva skjedde egentlig da norrøne oppdagere seilte over havet til det amerikanske kontinent? Litt av hvert å bryne seg på, med andre ord.  


Hvor går veien videre med bokserien og Beltø? 

Det vil tiden vise. Men jeg har lyst til å skrive en bok om dommedagsprofetier. Jeg tror jeg nøyer meg med å røpe såpass. 


Har koronapandemien påvirket deg og skriveprosessen – og på hvilken måte?

Ikke i det hele tatt. Å skrive er en ensom jobb. Så alt som skjer ute i samfunnet, angår skrivingen min i svært liten grad. Heldigvis. 


Hvilke bøker står på din leseliste om dagen?

Nå gleder jeg meg til å lese Anomalien av Hervé le Tellier, og selvsagt de kommende romanene til mine krimkolleger Thomas Enger & Jørn Lier Horst og Myriam Bjerkli


Er det noen bøker som har vært med å forme deg som forfatter?

Det er vanskelig å plukke ut én eller noen få titler. Jeg vil heller si summen av alle bøker jeg har lest, har bidratt til å forme meg som menneske og forfatter. Alt fra Hemingway til Stephen King


Hva ønsker du at leserne dine skal sitte igjen med etter å ha lest en av bøkene dine?

Undring. Nysgjerrighet. Jeg liker å leke meg i skjæringspunktet mellom fiksjon og fakta. Hva er sant, hva er diktet opp? Å utfordre leserne mine, og å få dem til å tenke selv, er alltid et mål. Jeg skriver ikke bøker med fasit, men som jeg håper dels er spennende og dels utfordrende. 


Hva liker du å bruke tiden din på når du ikke skriver eller leser?

Tid med familien er alltid velkomment, ellers ser jeg og kona på tv-serier. Men det meste av tiden min går faktisk med til å skrive.