Jul 04, 2023 · månedens forfatter

Månedens forfattere – juli

Tekst Christopher Opso
Foto Bjørnar Øvrebø


Svarthvitt bilde av Jjørn Lier Horst og Thomas Enger foran en fengselscelle

Blix' fingeravtrykk blir funnet på et åsted. Nå frykter han at fortiden skal innhente ham

Det er juli og den norske sommeren er godt i gang. Ny måned betyr som vanlig at vi også skal avsløre en ny forfatter i vår faste månedlige spalte, månedens forfatter. Denne gangen blir litt annerledes enn tidligere, for vi har nemlig to månedens forfattere som har skrevet bok sammen. Månedens forfattere er Jørn Lier Horst og Thomas Enger, som sammen skriver den bestselgende krimserien om Alexander Blix og Emma Ramm.

Thomas Enger (f. 1973) har tidligere jobbet som journalist, og debuterte i 2010 med krimromanen Skinndød. Det var den første frittstående boka i serien om journalisten Henning Juul, og Engers bøker er nå solgt til over 30 land. 

Enger har også skrevet bøker for ungdom. Han har tidligere mottatt U-prisen – ungdommenes egen bokpris for norske ungdomsbøker. I 2018 skrev Enger krimsensasjonen, Nullpunkt, i samarbeid med forfatterkollega Jørn Lier Horst. Ved siden av å skrive bøker, komponerer han også musikk. 

Jørn Lier Horst (f. 1970) er kriminalforfatter og dramatiker, men før det jobbet han som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt. I dag er han forfatter på heltid og medeier i eget forlag. 

Horst debuterte med Nøkkelvitnet i 2004. Det ble den første boka i den kjente serien om politimannen William Wisting. Sammen med Thomas Enger skriver han også thrillerserien om politimannen Alexander Blix og journalisten Emma Ramm.

For sitt forfatterskap har Horst mottatt blant annet Bokhandlerprisen, Glassnøkkelen, Rivertonprisen, The Martin Beck-award, Nordic Thriller award og The Petrona Award.

Femte bok i serien

Denne sommeren er krimduoen Horst og Enger aktuelle med den femte boka i den bestselgende serien om Alexander Blix og Emma Ramm. Krimserien har blitt en storfavoritt blant både lesere og kritikere.

I den femte boka, Offer, får vi et gjensyn med Alexander Blix og Emma Ramm. Du kan lese mer om handlingen i intervjuet med forfatterne nedenfor.

(artikkelen fortsetter under)

offer thumb til blogg

«Offer» av Jørn Lier Horst og Thomas Enger

Alexander Blix er etterforskningslederen som har mistet alt – både jobben og datteren. De tidligere kollegene i politiet holder ham på avstand, og da Blix blir kontaktet av en ukjent person som påstår å ha begått et drap som har hjemsøkt ham de siste to årene, står han alene. Samtidig jobber journalisten Emma Ramm på en sak der en mann er arrestert og mistenkt for drap, uten at det finnes et lik. De tidligere partnerne søker hjelp i hverandre, men da Blix' fingeravtrykk blir funnet på det ene åstedet, frykter han at fortiden skal innhente ham.

Les mer her

Hva handler deres nye bok Offer om?

Offer er den femte boka i serien vår om den nå avskjedigede politietterforskeren Alexander Blix og journalisten Emma Ramm. Bøkene kan leses uavhengig av hverandre, men Blix har hatt en reise fram hit. Han er ikke lenger politimann. Den jobben mistet han da han ble dømt for å ha å ha hevnet drapet på sin datter. Han har vært innom fengselet, men er nå løslatt og frikjent. De tidligere kollegene vil likevel ikke vite av ham.

– Den siste saken Blix hadde ansvaret for som politietterforsker, handlet om ettbarnsmoren Elisabeth Eie som forsvant. En dag finner han et personlig og anonymt brev i postkassen med et bilde av en drept kvinne. Elisabeth Eie er ikke lenger en forsvinningssak. Det er en drapssak. Men Blix er ikke lenger politimann. Samtidig jobbet Emma Ramm med en mystisk sak der en mann er arrestert, selv om det ikke finnes noe lik. Nok en gang søker Blix og Ramm hjelp i hverandre.

«(..) boka er stram og spennende.»

– Cathrine Krager, Dagbladet

Det er nå femte boka i serien, hvor går veien videre? Muligheter for TV-serie eller annet spennende på trappene?

– Vi har noen tanker om veien videre, men den legges ikke før etter sommeren.

Hvordan jobber dere med å utvikle karakterene deres? 

– Fordelen med å skrive en serie bøker med faste hovedkarakterer er at det er rom for å bruke større plass til å utvikle dem og la leseren bli kjent med dem. Gjennom de fem bøkene har vi plassert Blix og Ramm i ulike situasjoner, gitt dem motstand og skapt konflikter. Det har latt oss oppdage nye sider ved dem og vi har funnet aspekter ved personlighetene deres som ikke var tydelige fra begynnelsen av. At de får utvikle seg over tid, gjør at det ikke bare blir historier som handler om hva karakteren gjør, men også hva det de opplever gjør med dem. 

– I Offer kommer leseren enda tettere på Blix, i og med at gjerningsmannen kjenner til detaljer i Blix sitt liv som han aldri har delt med noen. Det handler om barndom, og om skjebner som krysser hverandre.

Hvordan researcher dere for å sikre nøyaktighet og autentisitet i krimhistoriene deres?

– Her slipper vi jo litt billig unna, ettersom vi skriver om en tidligere politimann og en tidligere journalist. Dette er roller vi kjenner godt.

Hvilke bøker står på deres leselister denne sommeren?

Jørn:
– Anton Marklund med Under falkens vinger, Lee Child med Ingen Plan B. Og så har jeg fått manus og en forhåndstitt på Jan-Erik Fjell sin neste roman: Nattravnen. Den kommer i august.

Thomas:
– Jeg har en krimfestival jeg skal arrangere i november, så jeg kommer til å lese meg opp på noen av forfatterne som kommer. Kommer til å begynne med de siste romanene til Kjell Ola Dahl og Sigbjørn Mostue, tenker jeg. Jeg skal også lese Trude Teige og Anne Holt i sommer.

Hvilke ønsker har dere for 2023?

Jørn: 
– I en urolig tid er det lett å ønske seg både fred og bedre økonomiske tider. For egen del har jeg ingen særskilte ønsker. Jeg liker livet her og nå.

Thomas:
– Mer toleranse og mindre krenkelser, både på høyre- og venstresiden. Personlig – at jeg klarer å fullføre neste romanprosjekt uten å få varige mén, og at helsen til alle jeg er glad i, blir så god som mulig.

Nå har dere arbeidet og skrevet tett på hverandre med fem bøker i serien – hvordan har samarbeidet utviklet seg? Går dere inn i en symbiose eller opplever dere små uenigheter som et gammelt ektepar?

– Vi er fortsatt venner, men kreativt samarbeid krever ekstra disiplin og er på samme tid en balansekunst. Deler av suksessen bak krimserien om Blix og Ramm er at vi har forskjellige måter å skrive på, men at vi ikke er helt ulike, at vi kan være uenige uten å gå i konflikt, og at vi begge er åpne for at ting kan løses på andre vis, men heller ikke krever at noe skal forandres. 

– Før vi startet på dette prosjektet, hadde vi hatt suksess med bøkene våre på hver vår vår kant og sto trygt i skrivingen, men ved å skrive seg inn i hverandres tekster og gå i møte med hverandres språk, har vi lært enda mer om selve skrivehåndverket.

Hvem er mest sta av dere?

– Det er vanskelig å måle. Vi er pragmatiske og søker begge det som Aristoteles kalte Den gylne middelvei.

Er det noen spesielle ritualer eller rutiner dere følger når dere skriver?

– Nei, eller som engelske forfattere gjerne sier; Det handler om «ass in the chair» – om å sette seg ned og faktisk utføre skrivearbeidet i stedet for å la seg distrahere eller utsette det.

Jørn, savner du etterforskeryrket når du skriver så tett om politietterforskere og krimsaker?

– Jeg savner politiarbeidet, men lengter ikke tilbake. Jeg savner gode kolleger og følelsen av å være til stede der ting skjer, når det skjer. Å være en del av nyhetsbildet i stedet for å bare lese om det i avisene.

Thomas, hvis du bare kunne velge mellom å komponere musikk eller skrive historier, hva hadde du valgt? Og hvordan ville det påvirket deg tror du?

– Jeg tror jeg ville gått på veggen hvis jeg bare skulle sittet ved tangentene dagen lang. Det er noe jeg sjelden gjør i mer enn korte intervaller. Jeg er ikke typen til å terpe på det samme, om og om igjen, i hvert fall ikke med det samme musikkstykket. 

– En roman er større. Fra man begynner til man fullfører gjennomgår man mange ulike prosesser som alle har noe ved seg. Det måtte nok blitt bøkene, ja. Jeg kjenner på et fysisk ubehag hvis jeg ikke pusler med en eller annen historie. Sånn er det ikke med musikken.

Hva er en av de mest minneverdige tilbakemeldingene, eller øyeblikkene dere har hatt som forfattere?

Jørn:
– Jeg kommer ikke på noe, men husker at vi fikk en god start. At Nullpunkt skulle ligge som nummer én på bestselgerlistene gjennom sommeren 2018, var ikke forventet.

Thomas:
– Å sitte og signere bøker i en time etter et bokevent i Warszawa, var stort. I det hele tatt – å reise rundt og snakke om bøkene og møte leserne våre, fungerer som drivstoff til å skrive nye historier. Den flammen brenner like sterkt i dag som den gjorde da vi begynte.