Månedens forfatter - juli

Tekst Christopher Opso

Kampen mot klokka i ny, intens krimroman

Denne måneden har vi valgt å løfte frem den norske krimforfatteren Samuel Bjørk. Bak dette pseudonymet finner vi multitalentet Frode Sander Øien, en mann som har skapt et litterært univers som fenger lesere i over 40 land.


Mannen bak pseudonymet

Før verden kjente ham som Samuel Bjørk, var Frode Sander Øien (f. 1969) et kjent navn i norsk musikk. Fra oppveksten i Steinkjer til musikklivet i Trondheim, har han vært å se i band som Sanderfinger og I Love Wynona. Fra en mangefasettert bakgrunn som kunstner og musiker, tok han etter hvert steget inn i litteraturens verden under et nytt navn.

Samuel Bjørk krimdebuterte med Det henger en engel alene i skogen i 2013. Boka fikk gode anmeldelser, ble nominert til Bokhandlerprisen, og vakte stor oppsikt internasjonalt. Siden den gang er rettighetene solgt til over 40 land, og boka har vunnet priser som beste nykommer i Frankrike og årets krimbok i Nederland.

Nå er Samuel Bjørk aktuell med sin nyeste krimroman, Bomberen, hvor etterforskerne Munch og Krüger står overfor sitt kanskje mest desperate kappløp mot tiden. En bombe på t-banen ryster Oslo, og en nådeløs gjerningsperson truer med nye angrep hver tjuefjerde time. Boka viser nok en gang Bjørks evne til å skape intens spenning.

Kjøp boka nedenfor og bli med på den intense kampen mot klokka!
Du kan lese mer i intervjuet med Samuel Bjørk nederst i saken.

samuel bjørk

Samuel Bjørk. Foto: Jan Kubicek

bomberen thumb

«Bomberen» av Samuel Bjørk

Drapsetterforsker Holger Munch har sommerferie. Mia Krüger har akkurat kjørt søsteren Sigrid til en rehabiliteringsklinikk. Begge blir vekket fra dvalen og kaster seg inn i en jakt som blir et desperat kappløp mot tiden.

Les mer her

Hva handler Bomberen om, kan du fortelle litt om hva som venter Munch og Krüger denne gangen?

– En lørdag morgen går en bombe av på T-banen i Oslo. Like etterpå får en VG-journalist en anonym telefon, med beskjed om at fra nå av vil det komme en ny bombe i hovedstaden hver 24. time. Mia og Munch undersøker det første offerets bolig og finner tre objekter plassert på kjøkkenbordet. Hva betyr disse objektene? Og hvordan skal de få stoppet ham før en ny bombe går av?

Hvor finner du inspirasjon til karakterene dine? Er det ren fantasi eller samler du trekk fra virkeligheten?

– Det er litt begge deler. Hovedkarakterene kom bare seilende ned til meg fra ingensteds den gangen mens jeg skrev Det henger en engel alene i skogen, og jeg fant dem så interessante at det vel egentlig var grunnen til at den boka ble skrevet. Når det gjelder ulike bikarakterer som dukker opp i bøkene, har disse ofte trekk fra personer eller temaer som interesserer meg. Ingen er helt hentet fra virkeligheten, men noen er inspirert av ting jeg har opplevd, ja.

Krim kan være både underholdende og tankevekkende. Hva håper du at leserne sitter igjen med etter å ha lest boken din?

– Jeg forsøker alltid å legge et ytre lag av spenning i bøkene slik at leseren skal drives fremover. Under der forsøker jeg å legge inn noe med litt dybde og substans, både karakter- og samfunnsmessig. Jeg håper at leseren sitter igjen med en følelse av å ha vært med på noe fint, og møtt karakterer som representerer noe som føles ekte og ærlig, som er litt annerledes, og kanskje også kan være litt inspirerende for dem.

Hvordan ser en typisk skriveøkt ut for deg? 

– Jeg er en alt-eller-ingenting-person. Enten skriver jeg ikke. Eller så skriver jeg konstant døgnet rundt. Når jeg skriver, isolerer jeg meg så godt jeg kan, stenger verden helt ute, gjør ingenting annet, og skriver alt jeg klarer, så lenge jeg klarer. Lengste sammenhengende økt jeg har hatt, var da jeg skrev Gutten som elsket rådyr. Da låste jeg meg inne på et hotell på Menorca utenfor turistsesongen og skrev i 30 dager i ett strekk, uten å gjøre noe annet enn å spise og sove litt innimellom.

Hvilke bøker ser du frem til å lese i år?

– Jeg hadde nesten tom bokhylle her hjemme, så jeg gjorde et storinnkjøp i vinter hvor jeg bestilte 250 bøker jeg hadde lyst til å lese. Blir mye jobbing, så jeg får dessverre ikke tid til å lese så mye som jeg hadde håpet, men bøkene som står først på lista mi er Den tredje løgnen av Agota Kristof,  Roadside Picnic av Arkady og Boris Strugatsky, Et tilfluktssted i tiden av Georgi Gospardinov og Siste skrik av Thomas Pynchon. Har smuglest litt i alle og gleder meg til å få tid til å fortsette.

Hvis du bare kunne lese én bok resten av livet, hvilken ville du valgt?

– Vurt av Jeff Noon. En cyberpunk-klassiker fra tidlig 90-tall. Første gang jeg leste den, skjønte jeg ikke at det var mulig for noen å skrive noe så bra. Etter hvert leste jeg sidene tregere og tregere for jeg ville ikke at den skulle slutte. Er ofte innom hylla for å lese noen sider om igjen og får stadig det samme kicket. En helt fantastisk bok.

Hva liker du å bruke tiden din på når du ikke leser eller skriver?

– For meg blir det mest hverdag med familien, en sykkeltur eller en tur i skogen med en venn av meg, hvor vi kan få luftet hjernen og diskutert det vi har på hjertet. Var ekstremt sosial da jeg var yngre, men nå må jeg nok dessverre si at jeg har blitt litt kjedelig. Jeg elsker å jobbe, så når jeg er for meg selv og resten av familien er på skole og jobb, går jeg stort sett rundt og planlegger nye bøker.

Hvor skal du nyte sommeren? 

– Blir nok mest jobb på meg. Jeg er ikke så glad i mørketiden her hjemme, så vi pleier å ta våre ferier i januar og februar, et sted hvor det er mye sol. Men jeg skal en liten tur til Firenze i slutten av juli. Har alltid hatt lyst til å se Botticelli-maleriet "Venus´ fødsel", så jeg gleder meg til å besøke Uffizi-museet.

Tusen takk for praten, Samuel! Og riktig god boksommer